НОВИНИ

Трябва ли да бързаме с въвеждането на еврото?

България трябва да престои най-малко 2 години в така наречената чакалня на еврозоната - механизма Е-ЕР-ЕМ-2, преди да стане пълноправен член на валутния съюз. Това припомниха анализаторите Христина Вучева и Лъчезар Богданов в Денят започва на БНТ по повод информация на чужди медии, че Брюксел ще въведе единната валута във всички страни-членки, включително и в България. Според двамата анализотори няма опасност от обезценяване на заплати и поскъпване на стоки, ако заменим лева с еврото.

Николай Минков
от Николай Минков
19:20, 04.07.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

България и още 7 страни членки от Европейския съюз все още не са приели еврото. Брекзитът на Великобритания обаче постави на дневен ред въпроса - кога и как това ще се случи.

Лъчезар Богданов - анализатор в "Индърстри уоч": "Този процес изисква 2 страни. Т.е. трябва да има ясна воля от страна и на всяка страна членка, включително в случая говорим за българското правителство. И това трябва по някакъв начин да се договори. Т.е. трябва да бъде политически приоритет, че - да , искаме да станем максимално бързо член на еворзоната".

След това ще трябва да престоим в така наречената санитарна зона ЕЕРМ-2, и да издържим теста за стабилна финансова система в условията на еврото.

Проф. Христина Вучева - бивш финансов министър: "Там се приемат страните, които имат флексибилен, които имат подвижен, вариращ валутен курс, за 2 г. поне, за да могат да определят границите поне, в които той ще варира. И тогава да станат готови за еврото. Това е смисълът на тая чакалня. Ние въобще нямаме нужда от нея, тъй като имаме фиксиран курс към еврото. Но ние трябва да бъдем в тази чакалня, защото просто трябва да преминем тази процедура".
;

След това няма пречки еврото да замени лева. Това обаче няма предизвика инфлация и обедняване, твърдят анализаторите и дадоха пример.

Проф. Христина Вучева - бивш финансов министър: "Примерът, който трябва да се използва, добронамерено и професионално, е примерът на балтийските страни. Нищо подобно там не се случи. Т.е. няма да има никакви промени. Никакви такива влияния за двойни цени, но ще има огромна полза".
Лъчезар Богданов - анализатор в "Индърстри уоч": "Балтийските републики в годините, съответно в които бяха приемани в еврозоната, рейтинговите агенции повишиха кредитния им рейтниг".

А по-високият кредитен рейтинг означава по-евтини кредити и по-ниски лихви - нещо, което в условията на валутен борд не може да се случи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поставиха бариера и светлинна сигнализация на железопътния прелез край Бело поле
Поставиха бариера и светлинна сигнализация на железопътния прелез край Бело поле
Живописните светове на Петър Пиронков
Живописните светове на Петър Пиронков