НОВИНИ

Румънци са основните прекупвачи на силистренските кайсии

Основно румънски търговци изкупват силистренските кайсии. Те диктуват цената, а местните производители са принудени да се съгласяват, защото друг пазар няма. Продават на цени от 80 стотинки до лев. Малцина са онези, които са удържали и са успели да пласират продукцията си на цена от 1,40 лв.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
18:45, 04.07.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

В центъра на силистренското село Искра микробуси и камиони с румънски търговци изкупуват кайсиите на местните производители. Пазарлъкът започва от петдесет стотинки. Вече седем години Николас зарежда борсата в Букурещ със силистренска кайсия. В Румъния имало, но били малко.

Николас - търговец: „Купувам на един лев и ги продавам на лев и петдесет. Кайсия тук голяма – хубава.”
Шукри Мемиш - производител: „Аз, ако определя цената, ще искам хубава цена, хубавата стока – хубава пара – един и двайсет - един и трийсет – но никой няма да ги даде.”

Според Нели Кирова, трябва да се изработи система за окачествяване на селскостопанската продукция изобщо и така да се определят цените на пазара.

Нели Кирова: „Никой не преценява качеството, никой като че ли не държи на качеството, на крайния продукт. Няма никакви стимули - просто цените ни определят.”

Производителите от региона искат държавата да се намеси, за да не дават стоката си на безценица. Вярват, че изграждането на преработвателно предприятие би решило част от проблемите им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всеки пети българин е участвал в корупция
Всеки пети българин е участвал в корупция
Евгения Атанасова за усещането да съпреживееш Плаващите кейове на Кристо
Евгения Атанасова за усещането да съпреживееш "Плаващите кейове" на Кристо