НОВИНИ

Разширението на метрото до Черни връх - готово до 24 юли

Нова тапа от днес затруднява движението в София. Заради строителството на третия лъч на метрото, затворен за движение е участък от бул. "Пенчо Славейков" на метри от ВМА. 20 000 души повече ще използват подземната железница, след като предсрочно бъде завършено и разширението на втората линия до кв. "Хладилника".

Александър Марков
от Александър Марков Оп.: М. Врабчев, И. Минков
18:34, 04.07.2016
7169
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Съвсем скоро, но преди това ще открием предсрочно разширението на втория метролъч.

;

Ето това е новата метростанция "Витоша", която е последната от втория лъч на метрото и е съвсем, съвсем нова. Тя скоро ще заработи, само след няколко дни, може би към 24 юли и ще улесни хиляди столичани, живеещи в кв. "Хладилника" и "Лозенец".

;

Новото трасе е близо километър. Самата метростанция е на кръстовището на бул. "Черни връх" с бул. "Хенрих Ибсен" и ул. "Сребърна".

;

С новото разширение 20 000 души повече ще ползват метрото. Ще бъдат спестени и 70 тона вредни емисии във въздуха, след като се облекчи значително трафика тук, на това възлово кръстовище.

;

Новият участък ще бъде открит седмица предсрочно - вместо на 31 юли, около 24-и. И с него подземната железница в София ще е с дължина 40 км. и 35 метростанции.

;

Метростанция "Витоша" е последният етап от разширението на втория лъч, казва директорът на метрото инж. Стоян Братоев, развеждайки ни по перона. Цялото трасе струва 44 млн. лв. Само след дни първите тестови мотриси ще започнат да преминават оттук.

;
Инж. Стоян Братоев, дир. на "Метрополитен" - Метростанция Витоша вече е на 99,99,99% завършена. Т.е. остава само миене, чистене и някои елементи на визуалната информация.
;

Първоначално, пътниците, които ще преминават дневно през метростанцията, ще са между 10-12 000. Пикът ще е 20 000.

;
Инж. Стоян Братоев, дир. на "Метрополитен" - Южно от метростанцията, от кръстовището Сребърна, има над 95 жилищни блока, които попадат в зоната, пешеходната. От другата страна, откъм Тодор Каблшеков, попадат още около 30. Отделно административни, сгради, търговски сгради, изобщо един много активен възел ще бъде тук.
;

Живеещите в кв. "Лозенец" и "Хладилника" до последната сега метростанция "Джеймс Баучър" са доволни от разширението на метрото с 1,3 км. Поради не една и две причини.

;
Александър Марков - Тротоарите и зелените площи около метростанция "Дж. Баучър" са препълнени с автомобили, чиито шофьори не искат да използват буферните паркинги на метрото, за да не плащат. Хората, живеещи тук, се надяват, че с отварянето на новата метростанция всички тези автомобили ще се изместят километър по-нагоре.
;
И ще има места малко-повече за паркиране. Те никога няма да стигнат, естествено, но на тоя етап поне ще има някакво разрешение.
;
Да, ще я ползвам. Работя в Токуда и ми е наблизичко. - Всеки ден я ползвате? - Всеки ден.
;


Но би било добре до Околовръстното да стигне метрото. Поне такива са плановете.
;
Към Симеоновския лифт, нагоре към Драгалевци, би било добре, поне до Околовръстното.
;
Всяко едно разширяване на комуникацията с метро е ок, разбира се.
;

До Околовръстното и Драгалевци метрото ще стигне. Но едва след като бъде завършен третия лъч, увери директорът на метрото Стоян Братоев.

;

Паралелно с работата по разширението, върви строежът и на централния участък от третия лъч. Това са седем метростанции в центъра на София - от Малък градски театър зад канала до Красно село.

;

Заради строежа, се наложи затваряне на двете западни ленти на бул. "Пенчо Славейков" в участъка между улиците "Георги Софийски" и "Св. Иван Рилски". Забраната за движение ще е в сила до 1 юни 2018 г.

;

Третия лъч ще има 16 метростанции, осигурено е финансиране за 12. Ще свързва квартал "Овча купел" с кв. "Васил Левски".

;

Накрая да кажем, че точно над нас, заради разширението на бул. "Черни връх", ще бъде забранено движението по него в участъка около ул. "Тодор Каблешков". Забраната за автомобили ще е от сряда до 20 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на Пловдивския гарнизон след 70 години прекъсване
Празник на Пловдивския гарнизон след 70 години прекъсване
До края на юли избират нов шеф на Центъра за градска мобилност
До края на юли избират нов шеф на Центъра за градска мобилност