НОВИНИ

Пчелари осуетиха пръскането срещу комари в Гоце Делчев

Протестиращи пчелари осуетиха предвиденото пръскане срещу комари, което трябваше да започне отново от днес в четирите общини в региона. Те застанаха пред хеликоптерите на летището край Гоце Делчев и така спряха излитането им. Третирането срещу кръвосмучещи насекоми трябваше да се проведе от днес до 8 юли.

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 04.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

Въпреки, че този път Българската агенция по безопасност на храните изпрати уведомително писмо за предстоящото третиране в срок и уведоми навреме пчеларите, те твърдят, че предоставените карти на терените, които ще се пръскат, показват, че не се спазват необходимите отстояния от населените места и това застрашава здравето на пчелите.

„Не може да се пръска, защото сега е медосбор, това е тотален убиец на всичко. Всяка сутрин пчеларите от Гоце Делчев се събират на протест на летището пред самолетите. Прочетох в интернет: препаратът, с който трябва да пръскат, и онемях. Той е толкова силен, че пробива пред дърво и бетон.“

Пчеларите настояват за среща с представител на Агенцията по безопасност на храните, който да обясни въздействието и потенциалните рискове от пръскането. По-късно протестиращите се срещнаха с кмета на Общината в Гоце Делчев, за да обсъдят варианти за справяне с проблема. Пред общинското ръководство те настояха за отлагане на пръскането до месец октомври с мотив, че тогава щетите върху пчелите ще са много по-малко.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на юли избират нов шеф на Центъра за градска мобилност
До края на юли избират нов шеф на Центъра за градска мобилност
Опасна мрежа за трафик на хора разбита в Италия
Опасна мрежа за трафик на хора разбита в Италия