НОВИНИ

Спешна помощ в столицата търси 100 лекари и 50 сестри

Центърът за спешна медицинска помощ в София се нуждае от още 100 лекари и 50 сестри, за да работи нормално, обясни днес директорът д-р Георги Гелев. Въпреки увеличението на заплатите, което е значително, центърът не успява да привлече достатъчно кадри. И в момента дежурните екипи не достигат и се налага да се пренасочват линейки от адреси към по-спешни случаи. Според Гелев летните отпуски ще усложнят още повече графиците на спешните медици и реакцията на линейките ще се забави.

Мария Чернева
от Мария Чернева Оператор: Натали Янакиева
17:48, 28.06.2016
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Основните заплати за лекари и сестри в центъра за спешна помощ вече са приемливи. Между 1260 лева за начинаещ, до 1500 за лекар със специалност. Увеличените заплати, обещани от началото на годината, са факт от днес.

М. Ч. - Вашата заплата е според обещанията, така ли?
Д-р Севда Димитрова - педиатър -Ами да, да!
М. Ч. - Т.е. доволни ли сте?
Д-р Димитрова - Ами доволни сме.

Но въпреки по-примамливите условия, в центъра имат над 100 вакантни места за лекари и сестри. До 20 екипа дежурят през деня, а това е два пъти по-малко от нормите.

Д-р Георги Гелев - директор на център за спешна медицинска помощ, София: Проблемът ще дойде само след 15-ина дена. При 7-часовият ни работен ден и настъпването на отпускарския сезон трябва да ви кажа, че екипите ще намалеят изключително много

Освен тази заплаха, над центъра тегнат и съмнения за договорки между лекари от бърза помощ и болници за пациенти. Медицински одит разследва жалби за болни, които не са били откарани в най-близкото лечебно заведениеq които далеч не са изключения.

Владимир Венков: Преди 6 месеца майка ми чупи тазобедрена става. Тъй като ние живеем в квартал Банишора най-близкото заведение е Пирогов. За моя изненада линейката замина в някаква друга посока и се озовахме в болнично заведение на другия край на София близо до околовръстното шосе.

Заради подобни случаи министърът очаква доклад от центъра по спешна помощ. Според тяхната статистика от началото на годината са хоспитализирани близо 19 хиляди пациенти, но само 3, 5% били в нарушение на правилата без логично обяснение.

Д-р Георги Гелев: Те са толкова пренебрежимо малки, че не представляват интерес в ничия страна.

Въпреки омаловажаването на случаите сега, за миналата година са наказани 14 лекари за нередно отклоняване в маршрута на линейките към две частни болници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови арести по време на възстановката на престрелката в Слънчев бряг
Нови арести по време на възстановката на престрелката в "Слънчев бряг"
Общински съвет - Кюстендил гласува 9500 лева месечна издръжка за ФК Велбъжд
Общински съвет - Кюстендил гласува 9500 лева месечна издръжка за ФК "Велбъжд"