Аварията в атомната централа в японската префектура Фукушима отпреди 7 години е довела до увеличено съдържание на радиоактивни частици в калифорнийско вино, съобщава в. "Ню Йорк таймс".
Изданието цитира изследване на френски специалисти от Националния център за научни изследвания. Екипът анализирал съдържанието на калифорнийски червени и розови вина, произведени от реколтите 2009-2012 година. Учените използвали метода на нискофоновата гама-спектрометрия, с който измерили количеството на радиоактивни частици.
Във вино, произведено след 2011 г., били открити високи нива на цезий-137. Това е техногенен изотоп, който се образува при делене на ядрата в атомните реактори.
Френските учени изтъкват, че тези радиоактивни нива не са опасни за здравето. Концентрацията във виното била много ниска, малко надвишаваща естествената радиация на околната среда.
Наблюдаваха избухване от черна дупка с яркост 10 трлн. пъти по-голяма от тази на Слънцето
Европейската ракета-носител "Ариана 6" стартира успешно със спътник за наблюдение на Земята
Проф. Пимпирев: Антарктида е лакмусът на климата, тя е най-голямата лаборатория на открито
Специално: "Върнах се от среща с дявола" - разказва израелски заложник, преминал през ада
Саркози ще бъде поставен под строг съдебен надзор, въпреки че беше освободен от затвора