НОВИНИ

Спомен за Ванча Дойчева от Златния фонд на БНТ

На 75-годишна възраст ни напусна легендарната актриса Ванча Дойчева. Тя има над 250 роли в театъра, киното, телевизионния театър, радиотеатъра. По-известните й роли в театъра са: Рада Госпожина в "Под игото", Дездемона в "Отело", Еленка в "Почивен ден" на Камен Донев. Нейните колеги и приятели ще я запомнят като вдъхновяваща актриса и прекрасен човек, отдаден с много любов и вяра на театъра. В памет на Ванча Дойчева в съботно-неделната си програма БНТ ще излъчи двете части на филма "Иван Шишман". Златният фонд на БНТ пази спомени за голямата българска актриса. ВИЖТЕ част от тях.

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 24.07.2017
6600
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Ванча Дойчева в телевизионна постановка от 1967 г . „Театралният директор” на режисьора Николай Николов.


Ванча Дойчева в „Битката за Преслав” от 1971 година на режисьора Анастас Михайлов.

;

Ванча Дойчева в "Рецепта за култура" - брой 16 - 2017 г.

;

Ванча Дойчева в "Ах, този театър" - Златен архив на БНТ.

;

Ванча Дойчева стъпва на сцената на Народния театър едва деветгодишна и до последно не изневерява на страстта си - актьорското майсторство. Тя е позната на българската публика най-вече от ролите си в театъра.

Ванча Дойчева ще се помни дълго с ролите си на Елена в "Деца на слънцето" на Горки, на Адела в "Домът на Бернарда Алба" на Лорка, на Инес в "Почивка в Арко Ирис" на Димитър Димов. Почти няма Вазова постановка, в която Ванча Дойчева да не е участвала.

Ванча Дойчева: Аз живея с настоящето и надявам се с бъдещето. Просто връщам се в миналото, спомняйки си за хубавите мили неща, които са се случвали около мен.

Ванча Дойчева е позната на българските зрители и с ролите си на малкия екран. Нейните почитатели ѝ ще я запомнят едновременно като актриса на финия нюанс и на едрите щрихи, на емоционалната сдържаност и на яркото чувство. Ванча Дойчева дълго ще продължава да носи короната на главата си! Поклон пред паметта ѝ!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева се срещна с работодателските организации
Екатерина Захариева се срещна с работодателските организации
Искат достъпа до информация на зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС?
Искат достъпа до информация на зам.-шеф на бюрото за контрол на СРС?