НОВИНИ

"За" и "против" Доклада за състоянието на националната сигурност

ГЕРБ и БСП влязоха в остър спор по няколко теми. От ляво се противопоставиха на два доклада - този на правителството за националната сигурност и този на временната комисия за новите самолети на бойната авиация. Спорът "Грипен" - "Ф-16" стана повод дори и за размяна на обвинения в лобизъм. В студиото на "Денят започва" темата за Доклада за националната ни сигурност коментираха Христо Гаджев - депутат от ГЕРБ и Николай Цонков - депутат от БСП за България.

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 25.09.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Ние от БСП за България не може да приемем, че Русия е основна заплаха за България. Виждаме санкциите докъде доведоха България. Срина се икономическият търговски оборот с руснаците, може би единствено се запази туризмът и туристическият поток, коментира Доклада за състоянието на националната сигурност депутатът от левицата Николай Цонков.

"Никъде в целия доклад няма текст, който да определя Русия като външна заплаха за България. В доклада се казва, че Русия представлява нестабилност. Северното черноморско крайбрежие е зона на замразени конфликти. Руската федерация струпва значително количество въоръжение и техника в Кримският полуостров", обясни депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

Според него докладът е достатъчно обективен и отразява заплахите, които са налице пред България. "Той е разделен на три части. Първата част дава картина за ситуацията в момента, втората – какво се е свършило през 2016 г. Третата – политиките, които трябва да се следват занапред. Той обхваща цялата ситуация не само на външни заплахи, но и на вътрешни", каза Гаджев.

Според Цонков, докладът е едностранчиво подготвен и написан и в него има редица пропуски. "Не бих казал, че са извадени точните констатации и позицията, която трябва да има България от гледна точка на Турция. Вътрешната нестабилност оказва негативно влияние върху българските условия и може да очакваме засилване на миграционния натиск върху България", заяви Цонков.

Гаджев отчете, че има намаление на бежанския натиск към българската граница, но това не трябва да ни успокоява.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мебелна фирма от Троян стана пионер в производството на еко мебели
Мебелна фирма от Троян стана пионер в производството на еко мебели
Какви са възможните политически сценарии след изборите в Германия?
Какви са възможните политически сценарии след изборите в Германия?