Споровете около Истанбулската конвенция в НС продължават

Днес Обединени патриоти призоваха коалиционния си партньор ГЕРБ да оттегли внесеният от правителството в парламента документ. От "БСП за България" пък в опит да се избегне ратификацията предложиха повишаване на наказанията за домашно насилие в Наказателния кодекс. Вижте аргументите на двете политически сили в репортажа на Светлозара Казасян.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:51, 18.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Волен Сидеров събра пред журналистите в НС почти цялата парламентарна група на патриотите, за да отхвърлят, както той ги нарече, спекулациите за настъпил разнобой в редиците им за Истанбулската конвенция.

Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": Ние - "Обединени патриоти" - сме против Истанбулската конвенция и няма да гласуваме за нея.

Освен че, по думите на Сидеров, конвенцията вкарва неприемливи понятия и обяснения за пола, той посочи и нов аргумент срещу нейното приемане. Според патриотите гласуването в МС на конвенцията е станало неправомерно заради неприлагането на промени във вътрешното законодателство, произтичащи от документа.

Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": Нашият съвет към основната управляваща партия ГЕРБ е да изтегли тази конвенция и да не занимава повече НС с нея. Имаме много по-важни засягащи живота и интересите на българските граждани въпроси да се занимаваме с тях.

Активност по повод конвенцията проявиха и от "БСП за България".

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Внасяме предложение за промени в НК, които привеждат изискванията на Истанбулската конвенция в частта за мерки срещу насилието, домашното насилие на равнището на българското законодателство.

Предложението включва насилието да се третира, като престъпление от общ, а не от частен характер, както и увеличаване на наказанията срещу лица, извършили насилие, особено в случаите на рецидив. От БСП смятат да продължат с инициативите - ще настояват за създаване на кризисни центрове за жертви на насилие във всички областни градове.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протестно шествие срещу застрояването на Пирин затвори движението в Пловдив
Протестно шествие срещу застрояването на Пирин затвори движението в Пловдив
Екатерина Захариева за договора с Македония: Няма да остане само на хартия
Екатерина Захариева за договора с Македония: Няма да остане само на хартия