НОВИНИ

Споровете около Истанбулската конвенция в НС продължават

Днес Обединени патриоти призоваха коалиционния си партньор ГЕРБ да оттегли внесеният от правителството в парламента документ. От "БСП за България" пък в опит да се избегне ратификацията предложиха повишаване на наказанията за домашно насилие в Наказателния кодекс. Вижте аргументите на двете политически сили в репортажа на Светлозара Казасян.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:51, 18.01.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Волен Сидеров събра пред журналистите в НС почти цялата парламентарна група на патриотите, за да отхвърлят, както той ги нарече, спекулациите за настъпил разнобой в редиците им за Истанбулската конвенция.

Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": Ние - "Обединени патриоти" - сме против Истанбулската конвенция и няма да гласуваме за нея.

Освен че, по думите на Сидеров, конвенцията вкарва неприемливи понятия и обяснения за пола, той посочи и нов аргумент срещу нейното приемане. Според патриотите гласуването в МС на конвенцията е станало неправомерно заради неприлагането на промени във вътрешното законодателство, произтичащи от документа.

Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": Нашият съвет към основната управляваща партия ГЕРБ е да изтегли тази конвенция и да не занимава повече НС с нея. Имаме много по-важни засягащи живота и интересите на българските граждани въпроси да се занимаваме с тях.

Активност по повод конвенцията проявиха и от "БСП за България".

Корнелия Нинова - председател на ПГ на "БСП за България": Внасяме предложение за промени в НК, които привеждат изискванията на Истанбулската конвенция в частта за мерки срещу насилието, домашното насилие на равнището на българското законодателство.

Предложението включва насилието да се третира, като престъпление от общ, а не от частен характер, както и увеличаване на наказанията срещу лица, извършили насилие, особено в случаите на рецидив. От БСП смятат да продължат с инициативите - ще настояват за създаване на кризисни центрове за жертви на насилие във всички областни градове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестно шествие срещу застрояването на Пирин затвори движението в Пловдив
Протестно шествие срещу застрояването на Пирин затвори движението в Пловдив
Екатерина Захариева за договора с Македония: Няма да остане само на хартия
Екатерина Захариева за договора с Македония: Няма да остане само на хартия