НОВИНИ

Екатерина Захариева за договора с Македония: Няма да остане само на хартия

В студиото на „Още от деня“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че Договорът за добросъседство с Македония вече се изпълнява, преди да е влязъл в сила, което доказва, че той няма да остане само на хартия. Тя подчерта, че България работи за нормализиране на отношенията с Русия, ако бъдат спазени определени условия като Минските споразумения. Според Захариева предстоят експертни обсъждания на спорната Истанбулска конвенция, за да е спокойно обществото какви текстове ще се приемат.

bnt avatar logo
от БНТ
18:35, 18.01.2018
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Екатерина Захариева благодари на народните представители, че договорът за Добросъседство с Македония е бил ратифициран единодушно. По думите ѝ е много важно, че договорът започва да работи, преди да влезе в сила.

Екатерина Захариева, вицепремиер, министър на външните работи: Освен официалните посещения на най-високо ниво, се случиха отбелязвания на общи личности - на паметника на Гоце Делчев, на паметника на цар Самуил. Също така се решиха в дух на диалог дългогодишни спорове. Успяхме в месеците преди ратификацията да докажем, че договорът няма да остане само на хартия.

Тя призна, че в Република Македония е имало отрицателна кампания срещу България, но последните избори са доказали, че това не е печеливша политика. По думите ѝ местинте избори в Македония са били своеобразен референдум за договора, на които македонсикте граждани са доказали, че го подкрепят.

Договорът е добър и за двете страни, подчерта Захариева. Той отваря европейската перспектива пред Македония.

Екатерина Захариева: Нека припомним какво каза председателят на европейската комисия. Вратите на Европа ще бъдат отворени пред Западните Балкани, но те трябва да решат проблемите си, а да не ги внасят в Съюза. Това показва израстване на демократичните институции на правителствата.

В Договора се предвижда и смесена комисия под ръководството на външните на двете държави, които ще наблюдават как се изпълянава той, допълни Захариева. Договорът ще влезе в сила, когато двамата външни министри го ратифицират.

;

Екатерина Захариева изрази задоволство, че Европейският съюз е оценил добре приоритетите на Българското европредседателство. Тя подчерта, че политиката на България е да има нормално сътрудничество с Русия, особено по чувствителните въпроси. Въпреки това, въпросът със санкциите е вече решен, тъй като санкциите са удължени с още шест месеца от ЕС. Българската позиция по въпроса със санкциите е, че трябва да се работи по нормалициране на отношенията с Русия и да се работи по изпълнението на Минските споразумения по въпроса със Източна Украйна.

Екатерина Захариева: Това не е наказание срещу Русия, това е червената линия, която Европейският съюз поставя.

Отношенията и с Турция трябва да са прагматични, подчерта външният министър.

;

Сред основните приоритети на правителството е борбата с корупцията, заяви Захариева. Според нея изследването на „Евробарометър“ трябва да се разглежда като цяло.

Тя увери, че Европредседателството няма да спре вътрешната политика в страната, но определи момента за внасяне на вота на недоверие като „странен“.

;

Научната общност не е на единно мнение как да се преведе думата „джендър“, която стана ябълката на раздола по въпроса с Истанбулската конвенция, заяви Захариева. Тя изрази учудване защо по въпроса се вдига толкова шум.

Екатерина Захариева: Конвенцията не е на Европейския съюз, а на Съвета на Европа. Всичките европейски държави са подписали конвенцията и са в процес на ратификация. Държавите, които се сочеха, че не са ратифицирали - Италия и Полша - вече са я ратифицирали. Да, с резерви, които и ние сме направили, но те са свързани с наказателните процедури.

Съветът на Европа са държавите в Европа, а не в Европейския съюз, подчерта Захариева. Европейските социалисти са инициирали протест да се стимулират държавите да приемат конвенцията. Тя увери, че ще има експертно обяснение на конвенцията, за да бъде спокойно обществото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Споровете около Истанбулската конвенция в НС продължават
Споровете около Истанбулската конвенция в НС продължават
Варненци протестираха в защита на Пирин и Морската градина
Варненци протестираха в защита на Пирин и Морската градина