НОВИНИ

Какво представляват интерактивните учебници?

Тази седмица премина под знака на един спор - „за“ и „против“ черно-белите учебници на по-ниска цена за учениците в осми клас. Родители и учители приеха предложението като опит за разделение между децата и дискриминация към тези от тях с по-ограничени материални възможности. От издателството отсякоха, че така родителите ще спестят пари, раниците ще олекнат наполовина и няма да се изсичат толкова дървета. В крайна сметка просветния министър се произнесе: наредбата ще бъде променена, за да няма черно-бели учебници и разделение.И докато се водеше спора, всяка от страните споменаваше необходимостта от повече електронни, интерактивни учебници.

Милена Кирова
от Милена Кирова
07:36, 02.09.2017
Чете се за: 01:15 мин.
Още

Закчлива музика посреща ученика, отворил един електронен учебник. А той събира в себе си знанието от хартиения и още - задачи, аудио, видеофайлове, анимации, филми, триизмерни изображения.

Петинка Цанкова, главен мултимедиен дизайнер в издателство: По този начин всъщност нашите електронни учебници не са точно копие само на хартиения учебник, a те оживяват. С тяхна помощ децата могат да чуят, да видят и самите те да се упражняват да изпълняват задачи, които нашите редактори са изработили като сценарий, а ние с моите колеги - мултимедийни дизайнери - всъщност ги създаваме.
Борис Чернаев, мултимедиен дизайнер в издателство: По някакъв начин да ги заинтригуваме и да ги върнем в клас и да върнем вниманието им към учебния процес, тъй като така като наблюдавам доста е изчезнал този интерес.

Но това никак не е лека задача. Само една анимация може да отнеме на мултимедийния дизайнер от един час до един работен ден. Зависи от сложността. Екипът получава задание и на десктопа се зарежда белия лист. Вместо с молив, мултимедийните дизайнери започват да очертават контурите на задачата с мишка.

Борис Чернаев, мултимедиен дизайнер в издателство: Момиченцето е дало отговор - 27, момченцето - отговор - 50. Задачите, които правят 27, трябва да отидат при момиченцето, които правят 50 при момченцето. Ако дам верен отговор - детето казва правилно.
;

За по-сложните триизмерни визуализации издателството разчита на партньорска фирма от Унгария. Така сърцето на човека от учебника по биология не просто е изобразено, а тупти. Ученикът се разхожда из средновековния град или излита в открития космос.

Владимир Кръстев, мениджър в издателство: Защото чрез такава 3D визуализация много лесно могат да се представят и да се разберат от самите ученици всички различни процеси. 3D анимации има във почти всички учебници електронни. Те са съобразени и са поставени там, където трябва.

Деца обясняват на деца как се прави - апликация например, но във видеоурок - това е различното. Учебници има за всички класове - от първи до осми, а цената на всеки е 6 лева - най-ниската на пазара. Дори не е нужно да се ходи в книжарницата, купуват се само с клик на мишката.

И ако в близкото минало на интерактивните учебници се гледаше като на нещо ново и непознато,дори страшно, то сега все повече учители се осмеляват да ги използват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова обобщена схема на градския транспорт в столицата
Нова обобщена схема на градския транспорт в столицата
Положението в наводнените от Харви щати е все още тежко
Положението в наводнените от Харви щати е все още тежко