НОВИНИ

Среща на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел

Военните министри от НАТО обсъждат в Брюксел увеличаване на разходите за отбрана, борбата с тероризма и киберсигурността. За първи път във форум на НАТО участва и представител на новата американска администрация - министъра на отбраната Джеймс Матис. През май в Брюксел ще пристигне и американският президент Тръмп за срещата на върха на страните от алианса. България е представена от вицепремиера и министър на отбраната Стефан Янев.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:03, 15.02.2017
Чете се за: 01:18 мин.
По света

"Връщам се в моя втори дом". Това бяха първите думи на новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който днес участва в срещата на военните министри на страните от НАТО. Матис, който е бивш командващ на

американските части в Близкия изток и Централна Азия, изрази твърдата ангажираност на новата администрация на Тръмп към НАТО и поиска по-справедливо разпределение на средствата за отбрана.

Джеймс Матис, министър на отбраната на САЩ
Ние сме обвързани с цялата трансатлантическата общност, президентът Тръмп заяви,че силно подкрепя НАТО. Алиансът винаги се адаптирал към промените в сигурността, това не е нещо ново. Абсолютно уместно е това, което един европейски военен министър каза миналата седмица: "Справедливо е да се иска от всички, които се възползват от най-добрата отбрана в света, да поемат пропорционално своя дял от необходимите разходи, за да защитаваме свободата". Не бива никога да забравяме, че това, което ние защитаваме в НАТО е именно свободата.
Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО
За Европа е добре НАТО да е силен , а за Северна Америка е добре Европа да е силна. Затова приветствам ангажиментите на Съединените щати към транслатлантическите отношения. Това е ангажимент не само на думи, но и на дела.

Увеличаване на разходите за отбрана е основа тема на разговорите в Брюксел. Намерението е до 2024 година всички съюзници да отделят по 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтеберг обяви днес, че това е неговият най-голям приоритет от 2014 година насам, когато пое поста. След дълги години на съкращения, сега обърнахме курса, каза Столтенберг и отново обяви, че през 2016 година европейските съюзници и Канада са увеличили разходите за отбрана с 3,8 процента или 10 милиарда щатски долара. Според него обаче това не е достатъчно.

Друга важна тема в дневния ред на срещата е борбата с тероризма. Очаква се министрите на отбраната утвърдят и създаването на кризисен щаб в Неапол,който да действа при мисии на алианса в Либия или Ирак на НАТО.

В началото на срещата Столбенберг коментира и съобщенията, че Русия е въвела нов вид крилата ракета, което е нарушение с договора за контрол на въоръженията, който забранява на наземни ракети с малък и среден обсег на действие. Всяко несъобразяване от руска страна с договора от 1987 г. би породило сериозна загриженост в НАТО, заяви Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка е загинала, а 12 наши сънародници са ранени при катастрофата в Унгария
Българка е загинала, а 12 наши сънародници са ранени при катастрофата в Унгария
Частни дарители ремонтират силистренската болница
Частни дарители ремонтират силистренската болница