НОВИНИ

Съставки на лекарствата вместо търговска марка

Една от идеите на здравната реформа е тези лекарства, които се покриват от Здравната каса да не бъдат изписвани с търговската си марка, както е сега, а само чрез наименованието на активната съставка в медикамента. Целта е пациентът да избере най-подходящия продукт и да не се чувства задължен да купи най-скъпия.

Айше Сали
от Айше Сали
20:19, 02.03.2016
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Цени, дозировки, производители и десетки видове лекарства за едно и също нещо. Как да изберем най-подходящото за нас?

- Личният лекар. Той ще даде информация. Аз иначе как да знам?
- Познати лекарства и по нашата терапия.
- Аптеката добре ме обслужва.

След приемането на Наредбата за достъп до медицинска помощ ще трябва все повече да прибягваме до съветите на фармацевта, защото лекарят ще ни изписва само активната съставка на медикамента и неговата дозировка. След това трябва сами да изберем лекарството в аптеката.

Метформинът е активна съставка, използвана в лекарствата за диабет. Срещу тази молекула обаче стоят поне 25 търговски марки.

Според председателя на Фармацевтичния съюз търговските марки на медикаменти с една и съща активна съствака се различават само по помощните вещества. Що се отнася до качеството, разлика не можело да има.

Д-р Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз:
Предписването по международно непатентно наименование ще доведе, до това че на пациента задължително ще му бъде предлаган референтният продукт - т. е. той да не доплаща нищо.


;

Националната пациентската организация смята, че изписването само на активната съставка ще защити финансовия интерес на пациентите. В същото време предупреждават, че съществуват лекарства, които не са взаимозаменяеми като тези при трансплантираните пациенти. Затова д-р Хасърджиев предлага поетапно въвеждане на мярката.

Д-р Станимир Хасърджирев, Национална пациентска организация:
Трябва внимателно да се анализира кои са рисковите заболявания, в кои случаи може да се прави изключение от това, за да може в крайна сметка всичко да е базирано на научни и медицински доказателства, а не по финансови причини.

Срещу предложението на Здравното министерство стои Българският лекарски съюз. За д-р Венцислав Грозев освен, че мярката не е антикорупционна, тя крие и опасности. Защото не е ясно кой ще носи отговорност при появата на странични ефекти от лекарството, изписанo в лекарския кабинет, но продадена от фармацевта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стеснение на булевард Тодор Александров пречи на трафика
Стеснение на булевард "Тодор Александров" пречи на трафика
Правителството прие Антикорупционния закон
Правителството прие Антикорупционния закон