НОВИНИ

Стабилизирано е състоянието на патриарх Неофит

Състоянието на патриарх Неофит се подобрява. Вчера той беше приет по спешност в Клиниката по кардиология в болница "Токуда" заради кардиологични проблеми.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
09:06, 19.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Въпреки че вече се чувства добре, патриархът остава в реанимацията. Според лекарите това е нужно, тъй като той има съпътстващи заболявания, а преди години е претърпял и сърдечна операция, след която състоянието му трябва да се следи по-внимателно.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний: Той има две клапи на сърцето, те са сменени преди няколко години, така че нормално е човек да се почувства и заради налягането атмосферното или пък преумора, различни може да има причини, които да доведат до прилошаване.

Патриархът се почувствал зле вчера в ранния следобед. В болницата тогава преценяват, че състоянието му има известна степен на критичност. Екип от специалисти по кардиология, неврология и образна диагностика овладяват ситуацията и той вече е в стабилно състояние.

Проф. Николай Младенов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение: Днес започва неговата активна рехабилитация, като на по-следващ етап ще се прецени дали трябва да се приведе отново в кардиологията или неврологията, в отделение с по-ниска степен на интензивност.

Главният секретар на Светия синод е разговарял с патриарх Неофит по телефона.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний: За да няма спекулации, каквито се появиха, че е бил намерен припаднал, изгубил съзнание, че едва ли не - негово светейшество е в съзнание, контактен е.
Проф. Николай Младенов, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение: Даже сутринта го помолихме, ако желае да изпие чаша кафе и той я изпи. Той се чувства добре, пък и реанимацията така се чувства добре, когато има божи човек в реанимацията,

Кога Негово светейшество ще бъде изписан, ще стане ясно до дни. От Светия синод призоваха да се молим за по-скорошното му оздравяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийският университет ще приема студенти в специалността Медицина
Софийският университет ще приема студенти в специалността "Медицина"
Георги Милков и Руслан Трад за ситуацията в Сирия след въздушните удари
Георги Милков и Руслан Трад за ситуацията в Сирия след въздушните удари