НОВИНИ

Старият Аспарухов мост във Варна се нуждае от спешен ремонт

От спешен ремонт се нуждае старият Аспарухов мост, който свързва Варна и островната зона. Макар и не толкова използван и натоварен като новия мост, старият също е важен за града, тъй като по него се минава за част от предприятията и малките пристанища край канала. Мостът не е ремонтиран от десетилетия. Повече за проблема ще научим от Светлана Ганчева.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Светлана Ганчева
19:50, 29.10.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Състоянието на стария Аспарухов мост е отчайващо. По настилката има дупки, през част от които се вижда канала отдолу. Изровените участъци в асфалта са дълбоки, а фугите са запълнени с гумени ленти. Болтовете, с които са прихванати релсите, стърчат опасно. Мартин Николов и Неделчо Чавдаров бяха тук през деня, когато движението е още по-интензивно, вижте как изглежда мостът.

По стария Аспарухов мост минава трафикът за кораборемонтния завод, петролната база, както пункта за базиране на Военноморские сили. Той е връзката на много фирми със сушата. По него се движат десетки тирове, натоварени със зърно. По релсите преминава и товарен влак. Шофьорите са принудени да се движат много бавно, за да не катастрофират. Преди дни заради лошата настилка микробус щеше да падне в канала.

- има нужда от ремонт моста, защото има много провокативни дупки

- дупки има, тресе се

-трагедия

-то няма никакви предимства, не знам какви недостатъци има, аз ей сега идвам тука – не бях идвал тук в този район от три-четири години, не знам как да премина.

На това място преди 1975 година е имало подвижен мост. След неговото разрушаване от руски кораб островът е свързан с града с неподвижна метална конструкция, на която близо 40 години не е правен основен ремонт.

От община Варна поясниха, че в момента се прави технически паспорт на моста, за да се прецени дали ремонтът му да бъде заложен в бюджета за следващата година.

На това място мост вероятно е имало още от времето на Одесос, първите сведения за каменен мост са от средата на 18 век, заменил дървения след наводнение. След това тук е бил прокопан каналът и пътят през него е минавал през мостове, понтони и платформи, преди да бъде построен един от символите на града – новият Аспарухов мост. Той е точно над нас и макар да не е в толкова тежко състояние, също е в процес на ремонт вече една година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласът на тихото мнозинство в Каталуния
Гласът на тихото мнозинство в Каталуния
Свлачища в Община Сатовча застрашават имуществото и живота на хората
Свлачища в Община Сатовча застрашават имуществото и живота на хората