НОВИНИ

Начало на изборния ден

От този момент до обявяването на първите, а след това и на финалните резултати за избирателната активност в страната и в чужбина, ще ви информираме от ЦИК. Разбира се, ще следим и за нарушения, ще коментираме конкретни казуси, заедно с говорителите на ЦИК. Тази година също провеждаме избори две в едно - гласуваме за президент и вицепрезидент и на национален референдум. Изборният ден започва точно в този момент - 7 сутринта и трябва да приключи в 20 часа тази вечер.

Милена Кирова
от Милена Кирова
07:11, 06.11.2016
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

6 834 278 души е броят на избирателите по избирателни списъци, които могат да гласуват за президент и вицепрезидент. За националния референдум имащите право на глас са по-малко - 6 832 288. Защо се получава разлика? За да може да се гласува в националния референдум освен на всички изисквания, на които трябва да отговарят избирателите, има и едно допълнително - те следва да имат постоянен адрес на територията на Република България към датата на публикуване на указа на президента за насрочване на националния референдум, тоест към датата 8 август 2016 г.

В страната ще се гласува в 12 418 секции. В чужбина те ще бъдат 325 в 71 държави. Над 35 секции има само във Великобритания, където ще бъдат разкрити 53, Турция и САЩ са по 35 и в останалите държави са под тази бройка.

Напомняме, че всеки може да провери къде се намира секцията, в която ще гласува на предстоящите избори и референдум. Това може да стане на разлепените на публични места списъци, както и на интернет страницата на Главна дирекция ГРАО.

От ГРАО дават няколко възможности за проверка. На страницата на дирекцията може да се прави справка по ЕГН. Има възможност и за проверка по адрес. Открит е и стационарен телефонен номер, който е безплатен за цялата страна.

Може да се прави проверка и чрез СМС. Цената му е 25 стотинки за всички оператори, а в текста му се изписват единствено 10-те цифри на ЕГН-то. Системата връща СМС с номера и адреса на избирателната секция.

В интегралната бюлетина под съответния номер са изписани имената на 21 кандидат-президентски двойки, които участват в надпреварата. От тях вие ще изберете кой да бъде държавен глава в следващите 5 години.

В бюлетината за кандидат-президентската двойка липсват номерата 1 и 9. Но за първи път присъства квадратчето "Не подкрепям никого". Бюлетината за референдума съдържа три въпроса, изписани един под друг, на които вие можете да отговорите с "да" или "не". Гласуването на референдума не е задължително, както не е задължително да отговорите и на трите въпроса в бюлетината, за да се брои за действителен вашия глас. За разлика от бюлетината за президентския вот, тази за референдума се поставя в плик, без да бъде подпечатвана.

За четвърти път на избори ще има машинно гласуване. То вече няма да бъде експериментално и ще се осъществи в 500 секции на територията на цялата страна в различни по големина общини. Във всяка сграда, където има машинно гласуване , ще присъства и техническо лице, което да отстранява евентуално възникнали проблеми. 150-те предвидени техници няма да стоят в изборната секция, а ще влизат в нея само при нужда. Предвидени са и 70 резервни машини. За първи път на тези избори ще има и електронно машинно преброяване. За сега то ще бъде само експериментално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще гласуват ли сънародниците ни отвъд океана и как се подготвят за избори?
Ще гласуват ли сънародниците ни отвъд океана и как се подготвят за избори?
Възстановено е движението на влаковете от Централна гара София
Възстановено е движението на влаковете от Централна гара София