НОВИНИ

В Благоевград събират безплатно опасни отпадъци

В Благоевград започна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата. В продължение на два дни е организирано мобилно извозване на отпадъци от няколко пункта в града. Безплатно се приемат живак и живак съдържащи уреди, лакове и бояджийски материали, домакински препарати и химикали с изтекъл срок на годност, съобщиха от общината.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Станислава Христова
11:00, 24.04.2017
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Лекарства с изтекъл срок на годност, отровни препарати и химикали употребявани в дома, са най-честите отпадъци, които хората предават на местата, където се приемат опасни отпадъци. Изхвърлени в обикновените кофи за смет те освен, че вредят на околната среда, могат да застрашат живота и здравето на хората, казват специалистите .

Бисер Борисов, служител на фирма приемаща опасни битови отпадъци:
Напоследък много живак носят, ампули има с живак и опаковки също носят от химикали, препарати за почистване и така нататък.

Опасните отпадъци, които се събират от специализирана фирма се унищожават в чужбина.

Бисер Борисов, служител на фирма, приемаща опасни битови отпадъци:
Имаме си бази, там се пакетират в нови варели, в специализирани опаковки, и от там заминават за Германия. Има си инсинератор се казва, там се изгарят в Германия.

Голям проблем, според управителя на общинската фирма по чистота в Благоевград Васил Бачев, представлява изхвърлянето и на строителни материали в кофите за битови отпадъци.

Васил Бачев, управител на фирмата по чистота в Благоевград:
Продължават гражданите през нощта да се крият и да изхвърлят чувалите със строителни отпадъци в контейнерите или до тях и когато ги събираме, чупят нашите машини, късат ламарината и развалят сметосъбиращ автомобил, който струва 300 000 лева.

За строителни отпадъци от общинската фирма предоставят след предварителна заявка специални контейнери, които след това се извозват до местата за депониране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СДВР търси съдействие във връзка с пътен инцидент
СДВР търси съдействие във връзка с пътен инцидент
Веселин Марешки: Воля може да осигури стабилност на управлението
Веселин Марешки: "Воля" може да осигури стабилност на управлението