НОВИНИ

Стефка Стоева беше избрана за председател на ЦИК

Парламентът избра Стефка Стоева за председател на новия състав на Централната избирателна комисия. Номинацията на Стоева дойде от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:40, 20.03.2019
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Стоева е юрист и съдия във Върховния административен съд (ВАС). Освен, че е правораздавала във ВАС, тя е оглавявала Четвърто отделение в него, което разглежда жалбите за нарушения в изборния процес. Стефка Стоева е заемала и позицията зам.-председател на този съд.

Веднага след избора си новият председател на ЦИК заяви, че не се подава на натиск.

Стефка Стоева, председател на ЦИК: Предстои ни много работа. Аз съм била съдия и съм виждала грешките, но те бяха при действието на предишната нормативна уредба. Струва ми се, че една от първите задачи трябва да бъде изследване на практиката, както на комисията, така и на съдебната. Това може да се извърши много бързо и да се установят грешките.

Депутатите одобриха и предложението на БСП за зам.-председател на ЦИК, които издигнаха за поста Силва Дюкенджиева. Нейната кандидатура бе представена от народния представител Драгомир Стойнев, който днес дойде в парламента по изключение, след като парламентарната група на левицата вече цял месец не участва в заседанията на парламента. Силва Дюкенджиева е юрист и е била член на ЦИК за местните избори 2017 г., за народни представители през 2009 г., за членове на Европейския парламент през 2009 г. Била е член на комисията и от 2011 до 2014 г.

За заместник-председател депутатите одобриха и доц. Таня Йосифова, предложена от „Обединени патриоти“. Тя има над 20-годишен опит в областта на гражданското право. Преподавател е в УНСС, ЮЗУ „Неофит Рилски“ и академията на МВР, като досега не е била член на избирателната комисия.

Одобрена бе и кандидатурата за заместник-председател на Кристина Цанкова-Стефанова, предложена от парламентарната група на "Воля".

Предложението за секретар на ЦИК дойде от парламентарната група на ДПС и също срещна одобрението на мнозинството. Секретар отново ще бъде Севинч Солакова, която заема поста и към настоящия момент. Юрист по образование, Солакова е била член на ЦИК от 1995 г. до 2005 г. и секретар от 2011 г. досега.

Съгласно Изборния кодекс само ръководството се избира от парламента, а останалите членове на комисията се назначават с указ на държавния глава. Мандатът на текущия състав на ЦИК изтича на 21 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остри реакции в Австралия и Нова Зеландия на изказването на Ердоган
Остри реакции в Австралия и Нова Зеландия на изказването на Ердоган
Излюпи се първото брадато лешоядче за годината
Излюпи се първото брадато лешоядче за годината