Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Стимули вместо санкции за явяване на профилактичен преглед

Ден допълнителен отпуск, ако отидем на профилактичен преглед и представим амбулаторен лист пред работодателя. Идеята е на Здравната каса в Русе, според която въвеждането на стимули вместо санкции за задължителните профилактични прегледи, е значително по-ефективно. В Русе едва 30 на сто от всички 200 хиляди здравноосигурени са минали на профилактичен преглед тази година.

bnt avatar logo
от Венета Николова
08:35, 18.11.2018
Чете се за: 00:52 мин.
Още

През последните 3 години не повече от 40 на сто от подлежащите на профилактичен преглед се възползват от него. Според закона за здравето глобата за първо неявяване на преглед е от 50 до 100 лв. , а при повторно - от 100 до 200лв.

Калоян Копчев - директор на Районната здравноосигурителна каса - Русе: Което като цяло е неефективно, защото тия санкции трябва да се налагат от служители на РЗИ, които не могат да глобят 5 човека, а всичките, което няма как да стане физически.

Досега санкционирани няма. Затова Калоян Копчев предлага вместо санкции стимули, които да накарат гражданите да ходят на прегледи.

Калоян Копчев - директор на Районната здравноосигурителна каса - Русе: Ще ви дам прост пример - един ден допълнителен отпуск, ако отидеш на профилактичен преглед и представиш амбулаторен лист пред работодателя.


;

Според Копчев така работодателите ще плащат по-малко болнични, ще се спестят и пари на държавата, защото откритите по-рано заболявания ще се лекуват по-евтино. Така се е случило с Камелия Янкова, на която благодарение на профилактичен преглед й откриват заболяване.

Камелия Янкова: Дископатия, затова съм и в момента тука. Тя е в много ранен стадий.

Според общопрактикуващите лекари обаче профилактичният преглед не е типичният скрининг за откриване на сериозните заболявания.

д-р Виделина Даскалова - общопрактикуващ лекар: Според човека трябва лекарят сам да прецени какви изследвания трябва да пусне.

Д-р Даскалова има в листата си 2 500 пациенти, досега на профилактичен преглед са дошли половината. Тя смята, че всеки трябва сам да носи отговорност за своето здраве, затова не възнамерява да им звъни по телефона или да им изпраща писма с обратна разписка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 300 са свободните работни места в Банско и Разлог на прага на зимния сезон
Близо 300 са свободните работни места в Банско и Разлог на прага на зимния сезон
Интернет платформа помага на хората за намиране на липсващи лекарства
Интернет платформа помага на хората за намиране на липсващи лекарства