Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Столичният зоопарк навършва 130 години

Началото e положено от цар Фердинанд, който бил известен със страстта си към природата. В парка Врана той събрал внушителна колекция от животни и растения. Наложило се тя да бъде преместена на по-голяма площ - така през 1888 се създава Царската зоологическа градина в близост до днешната Борисова градина.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:45, 13.05.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Годината е 1912-а. Първият индийски слон на зоопарка все още е във Врана и оре царската градина. Градът е в очакване на преместването му в новия слонарник. Той обаче отказва да върви.

Катерина Зарева - еколог в Зоологическа градина - София: За него са сковали специална клетка и е пренесен от впряг от 6 тежковозни коне. Женската е минала пеша по жълтите павета.

В дните за посещение на новия зоопарк шестима стражари пазели реда - толкова голям бил интересът. В онези дни гледачите били наричани зверовъди. Ролята им се оказва ключова в най-драматичния момент на зоопарка - по времето на Втората световна война. Бомби разрушават много от постройките. В търсене на храна директорът заедно с малкото останали зверовъди обикалят улиците за убити коне и волове. В дните, когато месото не достига, се налага да застрелват някои от тревопасните животни.

Катерина Зарева - еколог в Столична зоологическа градина: Това са били тежки моменти за гледачите тогава, защото е трябвало да решат кои животни да използват за храна на хищниците.

60-те и 70-те години колекцията от животни нараства, и Княжеската градина се оказва тясна за зоопарка.

д-р Станчо Матевски - директор на Зоологическата градина (АРХИВ): ИК на Градския народен съвет реши тя да бъде преместена на нова територия и да се оформи като съвременен истински зоопарк.

Голямото преместване в полите на Витоша през 1984 г. е истинско събитие.

Катерина Зарева - еколог в Столична зоологическа градина: Слоницата Савитри, минавайки с клетката през софийските булеварди си е отчупвала с хобота клони от околните дървета.

От немски цирк с влак на гара Пионер пристига и слоницата Зита.

Катерина Зарева - еколог в Столична зоологическа градина: Тя пристига с една коза, с която са приятели още от Германия и я следва навсякъде. И един човек е водил козичката, пък Зита послушно я е следвала.

Именно заради постоянното присъствие на слонове в историята на зоопарка, той се превръща и в негов символ. Камилата Пешо обаче, вече на достолепна възраст има свое мнение по въпроса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил шестия по височина връх
Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил шестия по височина връх
Френски гражданин от чеченски произход е нападателят от Париж
Френски гражданин от чеченски произход е нападателят от Париж