НОВИНИ

Плажът "Болата" излиза от резерват "Калиакра", но остава защитена местност

Екоминистърът Нено Димов подписа заповедта за изваждане на плажа "Болата" от резерват "Калиакра". Това става след приключване на общественото обсъждане, но сега депутатите трябва да приемат промени в Закона за защитените територии, за да влезе в сила заповедта.

bnt avatar logo
от П. Кирчева
16:37, 13.05.2018
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Изваждането на плажа от резервата идва след настояване от местните жители, след като миналата година по това време достъпът до него беше ограничен. След спазване на законовата процедура заповедта на екоминистърът вече е факт и е подписана в петък.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Процедурата не завършва с това, тъй като окончателно ще премине през промяна на закона, в който вече народните представители ще имат думата. Но аз се надявам, че ще има необходимото мнозинство за това.

Сега плажът ще бъде включен в защитена местност "Степите", което е гаранция, че строителството на него ще е забранено. От резерват "Калиакра" ще бъде изваден и паркинга на нос Калиакра. Според Димов допускането на автомобили в района трябва да се реши от местната власт.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Организацията на това вече минава в ръцете на местните. Те трябва да се грижат. Имайте предвид, че най-заинтересована винаги е местната общност.

Този сезон плажът "Болата" фигурира като неохраняем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китайски алпинисти и шерпи са открили инсулина на Боян Петров около Лагер 3
Китайски алпинисти и шерпи са открили инсулина на Боян Петров около Лагер 3
​Орбитата на Международната космическа станция беше повдигната
​Орбитата на Международната космическа станция беше повдигната