Студенти от Варна помагат на възрастни хора срещу телефонните измами

Студенти от Варненския свободен университет започнаха кампания сред пенсионерите в града, за да им помогнат да се справят с телефонните измамници. Младежите обясниха на възрастните хора какви стратегии използват ало измамниците, за да ги заблудят и да им вземат парите.

от Деян Михайлов
11:34, 28.02.2019
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Няма българска институция, която да иска пари по телефона, особено хвърлени от прозорец или оставени до пейка, подчертаха студентите.

Селей Светославов, студент по Защита на националната сигурност: Винаги да знаят, че когато чуят думата “Искаме пари” да затворят телефона, да прекъснат връзката, за да не могат престъпниците да повлияят психически на тях.

Има психологическо обяснение защо възрастните хора най-често стават жертви на телефонните измамници.

Александър Иванов, студент по психология: Тази възрастова група е много податлива и много ангажирана спрямо своите близки, затова се поддават толкова лесно и използват такива методи. Даже доста психологически книги четат, за да правят такива измами.

Повечето възрастни, дошли на срещата, са получавали такива обаждания. Кети Халачева е била атакувана три пъти по телефона, но не се е поддала на лъжата.

Кети Халачева, пенсионер: Мен ми се обади, представи се едно момче за сина ми, като го питах за името той увърта и каза име, което не е на сина ми и по това разбрах.

Васил Василев също е подложен на тормоз от ало измамниците, които му звъняли дори късно през нощта.

Васил Василев, пенсионер: И го питам: - как са родителите ти, а щото аз вече се досетих и той вика: А, стари хора, а те са починали отдавна. Тогава му теглих благословия и той затвори.

Студентите от Варненския свободен университет напомниха на пенсионерите, че не трябва да споделят важна информация с непознати, и да не забравят, че са в безопасност по домовете си, защото измамниците звънят на случаен принцип и не знаят адресите на жертвите си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и патриотите ще отхвърлят ветото на президента за Изборния кодекс
ГЕРБ и патриотите ще отхвърлят ветото на президента за Изборния кодекс
Американският конгрес гласува законопроект за регулиране продажбите на оръжие
Американският конгрес гласува законопроект за регулиране продажбите на оръжие