НОВИНИ

Грешка в резултатите от първото класиране за гимназиите (ОБЗОР)

Хиляди родители се чудят дали децата им са приети в гимназия и къде, след като стана ясно, че има грешка в обявените резултати. Министерството публикува класирането на сайта си, но после го свали заради неправилно изчислен бал на четири столични училища. Все още не се знае колко точно деца ще променят класирането си след корекцията в компютърната система. В ранния следобед данните за страната бяха възстановени, а по- късно и тези за София.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:03, 03.07.2018
5332
Чете се за: 01:25 мин.
Още

Първото класиране се появи около 10 ч. сутринта. Родители и ученици можеха да видят, всеки със своя код на страницата на министерството, в кое училище са класирани. Малко преди 12 обаче много от тях изпаднаха в паника. Класирането беше свалено в цялата страна.

Валя Петрова, майка на седмокласничка: Аз много се изненадах. Даже реших, че е някаква грешка. И се обадих на дъщеря ми да провери и тя каза, че класирането е изчезнало, няма го. Притесних се да не би да има промяна в резултата, защото тя се радва на този резултат.

Малко преди това по време на пресконференция в Регионалното управление по образованието, без да знаят за проблема, обявиха баловете за гимназиите.

Направи впечатление, че Технологичното училище „Електронни системи“ е паднало от пето място миналата година на двадесет и осмо тази. Ръководството на училището се усъмнило и сигнализирало в Управлението. Започнали да се обаждат и разтревожени родители. Това предизвика проверка на компютърната система, която се намира в гимназия „Ломоносов“.

;

Тя установи, че проблемът е технически при балообразуването за четири столични училища.

Ваня Кастрева, началник на РУО - София: В тази група училища са ТУЕС, Професионалната гимназия „Джон Атанасов“, една паралелка на Националната природо-математическа гимназия.

При първите две математиката от изпита вместо да се умножи по три е била умножавана по едно. Така балът пада с около 150 точки. При НПМГ вместо по две, оценката от олимпиадата по физика е умножена също по едно. Има проблем и при една паралелка на Гимназията по строителство.

Камен Радев, Комисия по информационно осигуряване, VII клас: Какво е станало и по какъв начин е станало, и дори и снощи преди да излезем от мястото където сме сме ги проверявали също тези групи, аз не мога да дам този отговор докато не проверим нещата как се случват.
;
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Тепърва ще установим, ще направим проверка, ще има наказани.

Все още не се знае колко точно деца ще променят класирането си след корекцията.

Ваня Кастрева, началник на РУО-София: Няма ощетени деца, за тези деца може да има разместване единствено и само в паралелките. Само за 20 деца има разлика в училището. Тоест, че всички са останали в ТУЕС.

Самият ТУЕС пък зае мястото си в класацията, което е четвърто, а не 28-мо. Минималният му бал се повиши от 256, 5 до 419 точки.

Иначе начело и тази година е Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, следвана от 91 немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“, 73 средно училище „Владислав Граматик“ (II Немска гимназия), ТУЕС и 164 гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес“

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съпругът на студентка е задържан за убийството на професора от Пловдив
Съпругът на студентка е задържан за убийството на професора от Пловдив
ТИР се вряза в къща: Шофьорът загина, собственикът е без дом
ТИР се вряза в къща: Шофьорът загина, собственикът е без дом