НОВИНИ

Защо съм веган? - младежи разказват по случай Световния ден на вегетарианството

Отбелязваме Световния ден на вегетарианството. Той е учреден на тази дата през 1977 година по инициатива на северноамериканската организация на вегетарианците. За да разкажат повече за избора и начина си на живот, млади вегетарианци и вегани поканиха екипа ни на постна мусака, растителен пастет и веган палачинки. Вижте ги в следващия репортаж.

Мина Петрова
от Мина Петрова
09:40, 01.10.2017
9648
Чете се за: 01:29 мин.
У нас

От знаменитости като Леонардо ди Каприо, Новак Джокович, Серена Уилиамс, Бионсе и Памела Андерсън, до милиони обикновени хора по света, вегетарианството и веганството стават все по-разпространени. Само за три години, в Америка веганите се увеличават значително - от 3 милиона през 2014-а до 16 през първата половина на 2017-а година. У нас, също се усеща развитие на тези движения.

Георги е веган от вече 8 години.

Георги: Причината зад това да спра месото и останалите животински продукти е една и съща и това е , че в инсдустрията тези животни страдат супер много. От доста време съм веган вече и преди това не спортувах, сега спортувам и никога не съм се чувствал по-здрав.

Един от митовете за веганството е, че то излиза много скъпо.

Георги: Днес купих всички продукти за това, което съм сготвил една мусака, много палачинки и пастет и със сигурност похарчих по-малко от 20 лв. Не е нужно да взимаш голяма заплата, за да ядеш зеленчуци и плодове.

Иван пък е спрял месото преди 12 години. Малко след това спира и животинските продукти. И двамата споделят, че дискусиите около начина им на живот са много и често са еднакви.

Георги: На мен ми е супер смешно като кажат че не можеш да живееш със веганство и аз , такъв, се чудя дали съществувам пред тези хора или не?

Иван: Като казах на нашите , че ще ставам веган , те първо казаха 'какво е това? и после казаха "Нещо ще ти стане."

БНТ: Какво друго чуваш най-често като въпроси?
- Георги: Ами какво освен салати ям. И аз започвам да изброявам бургери, пици, палачинки, всякакви пасти, много неща. Не знам. Сега ям много по-разнообразна храна , от колкото преди. Със сигурност.

Според Георги и Иван, вегетарианството и веганството се приемат трудно и бавно у нас.

Иван: Този дискомфорт, защото все едно някой е на път да ми отнеме нещо и то е нещо, с което аз съм свикнал, то си е част от ежедневието, от културата, пък и ми е вкусно на всичкото отгоре, и внезапно идва някой и ми казва - "абе, знаеш ли, то това окей, ама знаеш ли какво всъщност се случва?" и то е като някакъв тип нападение се възприема.
Георги: Хората виждат веганството като нещо крайно и нещо супер неестествено, пък не знам, аз си спомням, че като малък, най-естественото нещо беше да си набера домати от градината или ягоди и да ги ям така. Никога не съм си мислил че да убиеш животно е естествено. Особено като малък.
Иван: Хората, които познавам, които са вегани го правят наистина от сърце и с добро желание.

Георги и Иван смятат, че това е по-добрият начин на живот. Деня на вегетарианството, ще отпразнуват с растителни ястия и десерти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национални дни за учене през целия живот ще се проведат в Русе
Национални дни за учене през целия живот ще се проведат в Русе
Основните техники на Натали Хейл за синдром на Даун
Основните техники на Натали Хейл за синдром на Даун