НОВИНИ

Създават нова държавна структура заради инцидентите на пътя

На първото заседание на кабинета след катастрофата край Своге, премиерът Бойко Борисов заяви, че няма да има закрила за виновните и ще се търси отговорност на всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата. Днес беше обявено и решението за създаване на нов държавен орган, който да контролира всички служби, отговорни за пътната безопасност.

Надежда Василева
от Надежда Василева Тихомир Игнатов
17:53, 29.08.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Ден, след като от ляво поискаха оставката на кабинета заради катастрофата край Своге, а строителният министър съобщи, че пробите са показали недопустимо вещество в асфалта на мястото на инцидента, премиерът посочи, че е въпрос на дни да приключат всички експертизи по случая. Борисов увери, че няма да има чадър над никого и че досега никого не са пожалили.

Бойко Борисов - министър-председател: Към никого няма да има нито закрила, нито пощада. Много ясно са отрегулирани всички процеси в държавата, конкурси, строителен надзор, приемателни комисии, където всеки се подписва и си носи своята отговорност. И всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата ще бъде подведено и под съдебна отговорност, и ще му бъде поискана и политическа отговорност. Призовавам и опозицията да изчака няколко дена, докато текат проверките на прокуратурата и Националната следствена служба.

Предстои мониторинг и паспортизация на пътищата в страната, както и сериозни мерки за въвеждане в есплоатация на новите обекти, съобщи строителният министър. Той отново посочи, че частна лаборатория през 2014-та е одобрила състава на асфалта на пътя край Своге, който се оказва, че не отговаря на изискванията.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Всички действия и бездействия на длъжностните лица по темата ще бъдат установявани като евентуално административно закононарушение от следствените органи. Отделно от това още веднъж подчертавам, че в подобен тип договори резидент инженерът е водещ.

Николай Нанков не изключи да има конфликт на интереси между частната лаборатория и фирмата-изпълнител на ремонта.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Да, възможно е, според мен.
;

Кабинетът реши, че е необходим нов орган, който да консолидира службите, свързани с пътната безопасност, които са в МВР, министерствата на транспорта, регионалното развитие, образованието и Агенция Пътна инфраструктура.

Томислав Дончев, вицепремиер: По този начин няма да има типичното особено в критична ситуация разделяне на отговорностите и сложният въпрос от всички ведомства кой е най-отговорен за нередност и не дай Боже за инцидент.
Богдан Милчев, Институт за пътна безопасност: Катастрофата е тази, която катализира всичко, което се случи. Затова трябва да си вземем поука.

Според вицепремиера Томислав Дончев, новият орган трябва да е максимално близо до правителството или на подчинение на премиера. Преди създаването му са необходими законодателни промени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След катастрофата: Жители на Своге излязоха на протест за по-добри пътища
След катастрофата: Жители на Своге излязоха на протест за по-добри пътища
Владимир Путин обяви предложения за смекчаване на спорната пенсионна реформа
Владимир Путин обяви предложения за смекчаване на спорната пенсионна реформа