НОВИНИ

Световната здравна организация решава за вируса Зика

Световната здравна организация започна извънредно заседание заради вируса Зика.Специалистите трябва да преценят дали епидемията представлява опасност за общественото здраве със световен мащаб. Решението се очаква най-рано утре.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:00, 01.02.2016
Чете се за: 00:34 мин.
Още

Разговорите за вируса Зика са под формата на телефонна конференция между експерти от организацията и представители на засегнати от епидемията страни.

Кристиан Линдмайер - говорител на Световната здравна организация: "Важно е да се види не само какво знаем, но и какво не знаем за вируса Зика, защото това е нов вирус и заради лекото протичане досега не бяхме разтревожени".

На срещата ще се разгледа и потенциалната връзка на Зика с микроцефалията при новородени. Най-силно засегната е Бразилия. Президентът Дилма Русеф разреши на здравните власти да влизат в частни имоти, ако се наложи и със сила, за да се спре разпространението на вируса, който се предава чрез ухапване от комар.

Властите в колумбийското градче Кукута, започнаха информационна кампания.

Сезар Айала - кмет на Кукута, Колумбия: "Обясняваме на хората, че ще обиколим всички домове, за да им кажем, че не могат да държат контейнери с вода, защото за два дни ще се заразят и да обясним как ларвите се превръщат в комари".

За тази година се очакват 3-4 милиона случая в двете Америки. Ваксина и лечение засега няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПИШЕТЕ НИ: Какво ви озадачава в учебниците на вашите деца?
ПИШЕТЕ НИ: Какво ви озадачава в учебниците на вашите деца?
В свищовското село Совата зарязаха лозята
В свищовското село Совата зарязаха лозята