НОВИНИ

Тайвански ансамбъл танцува с български шевици

Традиционната българска шевица вече краси костюмите и на тайванския ансамбъл „Пояс”. От две години в Тайпе се преподават български народни танци. Впечатлени от нашата музика и от традиционните облекла, танцьорите в ансамбъла решават да спазят изцяло автентичността, когато излизат на сцената.

bnt avatar logo
от Десислава Велкова
07:41, 15.03.2016
Чете се за: 00:30 мин.
Още

Българската шевица за костюмите на тайванския ансамбъл е изработена от Татяна Безинска и нейните колежки в едно от благоевградските ателиета. Освен украсата по носиите, от ансамбъл “Пояс” избрали и родопската носия.

Татяна Безинска, моделиер-дизайнер: Виждате, тя е съчетание с много бродерия, която изисква много време, но е и много красива. Освен родопски имаме поръчки и от пиринския край, а също така и не само дамски и мъжки костюми, които изпратихме в тази поръчка. Проявяват огромен интерес към българската шевица като цяло.

В Тайван проявяват интерес не само към народните носии, но и към парадни униформи, в които са вплетени типично български елементи.

Бойка Налбантова, моделиер-дизайнер: Стараем се по всякакъв начин да запазим фините елементи от старите униформи. От старите четнически униформи използваме детайли.

А за да бъдат автентични костюмите, дизайнерите работят съвместно с реставрационните ателиета към историческите музеи в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още никоя групировка не е поела отговорност за атентата в Анкара
Още никоя групировка не е поела отговорност за атентата в Анкара
Северна Корея обяви намерение да проведе нови ядрени тестове
Северна Корея обяви намерение да проведе нови ядрени тестове