НОВИНИ

Официално: Третият удавник в Дунав също е нелегален мигрант

Официално е потвърдено, че третия удавник е част от групата, прекосявала с каналджии река Дунав.Телата на дете и млад мъж, мигранти от Ирак, бяха намерени снощи от гранична полиция във водите на река Дунав. Те са част от нелегална група, опитала се да премине с лодка реката в района на Видин, за да стигнат в Румъния. По-късно следобед днес беше открито още едно тяло на мъж, на около 40 километра от мястото на инцидента. Вижте прякото включване на Галя Пенчева.

bnt avatar logo
от БНТ
18:24, 13.09.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Лодката с 10-тимата мигранти се обръща в река Дунав малко преди полунощ на 8 септември. Трагедията се разиграва в района на остров Добрина, който се намира между град Лом и село Арчар. Боян Стефанов бил за риба с приятели и се оказал близо до мястото, където водите на реката погълнали четири деца и двама мъже.

Точно в този участък на река Дунав работата по издирването на нелегално преминаващи е изключително затруднена, казаха още от Гранична полиция.

Димитър Чорбаджиев, директор на Регионална дирекция "Гранична полиция": В този участък от река Дунав няма техническо покритие, няма техническо наблюдение на реката, т. е. там няма как чрез технически средства да бъде установено дали има настъпил инцидент или няма. Там от наша страна охраната на границата се осъществява с физическо обхождане.

Тази група мигранти за първи път е регистрирана в България едва след инцидента в река Дунав, каза още Димитър Чорбаджиев. В случая те са както свидетели и жертви на престъпление, така и нарушители на българската граница. Задържаните твърдят, че са влезли от Турция и са иракчани, но всяко от тези обстоятелства трябва да бъде проверено и самоличността им да бъде доказана.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: Много трудно можеше да се разбере те точно какво казват, и дори да казват, трябваше да има доказателства за това, което те казват. По-сложна работа се изискваше, затова малко по-късно се получи информация, все още, трябва да се намери лодката, ако има там останали други жертви. Жалко.

Мигрантите твърдят, че са им поискани 10 000 долара за възрастен и 7 000 долара за дете. Двамата каналджии, които са ги превозили, все още не са заловени. В същото време граничните власти отчитат засилване на миграционния натиск по нашата граница за последните 2 дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция е поискала официално Голен поне  да бъде арестуван
Турция е поискала официално Голен поне да бъде арестуван
Примирието в Сирия не е нарушено все още
Примирието в Сирия не е нарушено все още