НОВИНИ

Телефонни измамници опитаха да изнудят прокурор за пари

Малшанс за телефонните измамници във Варна. По класическата схема - пари за животоспасяваща операция, те се опитали да уловят поредната си жертва, но попаднали на прокурорка от Варненската районната прокуратура. Наглите престъпници поискали близо 60 000 лева, но планът им бил осуетен от прокуратурата и полицията. Репортаж на Петя Иванова.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:16, 21.02.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Около 10 ч. сутринта на служебния телефон на един от районните прокурори позвънил мъж, който се представил за инспектор Красимир Николов от Общинската полиция в града. Прокурорът забелязал, че на дисплея се изписва телефонен номер на румънски оператор и разбрал, че най-вероятно става дума за телефонна измама.

Вяра Алексиева, говорител на Районна прокуратура - Варна: Лицето….обяснило на жертвата си, че са заловили част от група от телефонии измамници, в които са намерени списъци с телефонни номера и имена на бъдещи жертви. Обяснено било, че на този телефонен номер, на който е позвънено, фигурира в списъка.

Мнимият полицай казал, че измамниците скоро ще се обадят на стационарния телефон. Затова поискал разговорът с него да продължи по мобилния. След минути мъж, представил се за лекар, обяснил, че дъщерята на жертвата е пострадала тежко в катастрофа. За направената й операция на крака с поставяне на златни пирони поискал 30 000 евро.

Вяра Алексиева, говорител на Районна прокуратура - Варна: Когато жертвата обяснила, че не разполага с толкова голяма сума пари, лекарят започнал да заплашва жертвата, с това, че ще й изпрати 15 брадати мъже, както й започнал да отправя към нея множество обидни, вулгарни думи.

След дълги уговорки, продължили повече от 5 часа, измамникът се съгласил да получи само 7 000 лв. Банкови брошури, имитиращи пачка с пари, били сложени в торбичка и занесени на уговореното място. Малко по-късно там се появила 80-годишна жена, за да вземе парите. Тя е задържана от полицията.

През последните три седмици полицията във Варна е разкрила петима телефонни измамници, като трима от тях вече са в ареста. От ноември миналата година досега са образувани 16 досъдебни производства, а общата сума, с която са ощетени жертвите, надхвърля 80 000 лева.

Телефонните измамници измислят и нови сценарии, като случая с 29-годишна жена от Нови Пазар. Мъж се представил за сътрудник в банкова институция и й обещал съдейства за теглене на банков кредит или за рефинансирането на вече съществуващ.

След редица въпроси жената споделила, че има финансови затруднения. При което измамникът заявил, че е проучил кредитното й досие и може да и помогне да изтегли още пари, но за това й поискал 280 лв. Жената превела сумата, после дала още 900 лв като гаранция. След като не получила документите за кредита, жената сигнализирала в полицията.

От полицията и банковите институции за пореден път заявяват, че не звънят в домовете на хората, за да искат пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна конференция за превенция на сексуалното насилие, извършвано от духовници
Започна конференция за превенция на сексуалното насилие, извършвано от духовници
НС реши: Два месеца преди евровота ще имаме нов състав на ЦИК
НС реши: Два месеца преди евровота ще имаме нов състав на ЦИК