НОВИНИ

Темата за Западните Балкани - акцент в срещата на външните министри от ЕС

Европейският съюз създава нова мисия, която ще следи за спазването на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия. За това се договориха на среща в Брюксел министрите на външните работи от Съюза. Според тях ситуацията в Либия се влошава и това застрашава сигурността в Европа. Очаква се новата мисия да заработи още през април.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:32, 17.02.2020
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Първите дипломати се разбраха за изпращане на сили в Средиземно море, които да следят за спазване на оръжейното ембарго в Либия. Притесненията на някои от европейските държави са свързани с факта, че трафикантите на хора разчитат на европейските кораби да спасяват нелегални мигранти. Но новата европейска мисия ще действа освен по суша и въздух, и по море. Тя ще замени мисията "София", която приключва в края на март.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Настина добра новина. Днес беше много важен ден за сигурността на Европа и затова ЕС да покаже, че може, когато поеме ангажимент да бъде активен, да го изпълнява.

Темата за Западните Балкани също присъства в разговорите в Брюксел. Съпротивата на държавите, които бяха против започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания изглежда вече е сломена. Има вероятност решението за започване на преговори да бъде взето още през март.

Екатерина Захариева , вицепремиер и министър на външните работи: Чакаме доклада на Еврокомисията, но според мен има позитивно развитие. Изказването на президента Макрон на Мюнхенската конференция отвори врата. Днес имаше закуска, организирана от италианските колеги за Албания, където колегите, които по принцип са по-скептични казаха, че ще обсъдят внимателно и чакат доклада на ЕК, за да вземат решение.

Някои от външните министри, сред които бяха и българският, македонският и германският пристигнаха с турбуленции в Брюксел. Заради бурята самолетът им направи няколко обиколки над белгийската столица, преди да успее да кацне.

Министърът на Северна Македония Никола Димитров публикува снимка в Туитър и направи асоциации с процеса на започване на преговори за членство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му
Караянчева: Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му
Германски съд нареди на Тесла да спре изсичането на терен за завода в Европа
Германски съд нареди на "Тесла" да спре изсичането на терен за завода в Европа