НОВИНИ

Теоретичните изпити за кандидат-шофьорите вече само в кабинети на ДАИ

От утре теоретичните изпити на кандидат-шофьорите ще се провеждат само в кабинети на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“. От там заявиха, че имат достатъчно кабинети както в столицата, така и в страната. Промените се налагат заради многобройните опити за измама при явяване на изпитите, като използване на мобилни телефони и други устройства за диктуване на верните отговори или пък на изпита да се яви различно лице от вписаното в протокола.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:52, 19.08.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Очакванията са с новите изисквания да се установи пълен контрол върху системата за видеонаблюдение и техническите средства при изпитите. Към момента това не беше възможно, тъй като те се провеждаха основно в частни кабинети на учебни центрове в цялата страна.

Проверките на „Автомобилна администрация“ и на Специализираната прокуратура показват, че масово се използват устройства, чрез които верните отговори се диктуват на кандидатите вън от залите за изпити. Разменят се таблети, подсказват се верните отговори. За подобни нарушения от 1 април тази година до сега са анулирани резултатите от изпитите на около 144 кандидати.

Инструкторите по мотоподготовка реагираха противоречиво на новината. Тези, които са против се мотивират с това, че до момента са вложили доста средства в частните си кабинети за обучение и изпити и сега изпитите се преместват. Като цяло обаче, от браншовия съюз подкрепиха идеята на транспортното министерство и заявиха, че само това е пътя за намаляване на измамите.

Димитър Соколов - Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка: Никой не отрича, че книжки се купуват и затова министърът беше принуден от обстоятелствата да премести изпитите само в кабинети на ДАИ. Мнението на Съюза е, че тази промяна ще доведе до спиране на купуването на изпити, което е страшна язва за обществото.

В началото на август транспортното министерство обяви обществена поръчка за допълнително техническото обезпечаване на тези кабинети. Какви подобрения ще има? - по примера на европейските страни, от март догодина местата на изпитваните ще бъдат преградени едно от друго, така че да не се подсказва, да няма размяна на таблети и други форми на измами.

В залите ще бъдат монтирани допълнителни системи за контрол на изпитния процес. Изпитващият ще има специализирана техника, с която ще проверява за излъчвани сигнали от електронни устройства по време на изпита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първо екип на БНТ на защитната стена на българо-турската граница
Първо екип на БНТ на защитната стена на българо-турската граница
Започна изслушването на турските пилоти в Гърция
Започна изслушването на турските пилоти в Гърция