НОВИНИ

Терапията, назначена на починалото от морбили бебе, е била адекватна

Терапията, назначена на починалото от морбили 10-месечно дете, е била адекватна - съобщиха от Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Момченцето е имало усложнения и е развило спастичен бронхит, уточняват от здравното заведение. Близките на починалото дете са категорични, че за него не са положени необходимите грижи и се заканиха да съдят болницата. Само през почивните дни в Пловдив са регистрирани 6 нови случая със съмнение за морбили, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

bnt avatar logo
от Росица Колева
17:48, 10.04.2017 (извънредно)
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Според близките на починалото момченце първоначално то е било прието с бронхит в многопрофилна болница "Св. Мина", където е направило контакт с болно от морбили дете. Въпреки това е изписано като излекувано. От миналата седмица болница "Св. Мина" официално е под карантина заради открита инфекция от дребна шарка.

Минка Николова, баба на починалото дете: Лежа пет дена в Първа градска, оттам взема някаква шарка и два дена стоя вкъщи.

Според бабата шарката на детето се е проявила на третия ден след изписването със силно зачервено гърло и температура. Тогава постъпили в Инфекциозна клиника на Университетската болница "Св. Георги".

Минка Николова, баба на починалото дете: Ние веднага го заведохме на лекар, ама оттам не можаха внимание да го обръщат. Минаха седем дена шарката и гласът му отиде. Не дават помощ, ще го съдим. Няма така да остане това нещо.

От болница "Св. Георги" заявиха в писмено становище, че 10-месечното момченце е било прието на 29 март със симптоми на морбили, сред които и усложнение от тежък ларингит. Детето е консултирано от различни специалисти и му е била назначена адекватна терапия с инхалации. Състоянието му рязко се е влошило и въпреки реанимациите, момченцето е починало.

Заради ранната си възраст то не е било имунизирано, няма данни и майката да има ваксина срещу морбили. Повечето от регистрираните случаи на морбили в страната са от Пловдив, но има и от още няколко населени места в областта, съобщават от здравното министерство. Вече е установено, че инфекцията е дошла у нас от Румъния. Има данни, че щамът е с повишена вирулентност и с по-голяма болестотворност.

Проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести: В момента имаме лабораторно потвърдени в Националния център 34 случая на морбили. Трябва да се обърне голямо внимание на здравните власти и на хората обслужващи туристи. В предстоящите празници ще дойдат много гости от Румъния. Просто обслужващият персонал трябва да са хора ваксинирани, и да се спазва хигиената. Най-важното, е проветряване и чист въздух.

Най-голям риск съществува за децата до 1 година, които все още не подлежат на имунизация. Здравните власти препоръчват те да ограничат контактите си с връстници и да играят на открито, а не в затворени помещения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стокхолм се връща към нормалния ритъм на живот след атентата
Стокхолм се връща към нормалния ритъм на живот след атентата
Българи масово купуват агнета в Румъния заради по-ниските цени
Българи масово купуват агнета в Румъния заради по-ниските цени