НОВИНИ

Тереза Мей поиска отлагане на Брекзит, Брюксел е съгласен на кратко удължаване

Британският премиер Тереза Мей изпрати официално писмо до Брюксел, с искане за отлагане на Брекзит до 30 юни. До решението се стигна, след като парламентът в Лондон няколко пъти отхвърли предложената от Мей сделка за развода с ЕС. От Брюксел предупреждават, че ако Великобритания остане член след 23 май, ще трябва да участва на изборите за Европейски парламент.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:55, 20.03.2019
Чете се за: 01:07 мин.
По света
Тереза Мей, премиер на Великобритания (11.07.2016 г.): Брекзит означава Брекзит. Няма да се опитваме да останем в ЕС.
Тереза Мей, премиер на Великобритания (02.10.2016 г.): Брекзит означава Брекзит.
Тереза Мей, премиер на Великобритания (27.02.2019 г.): Британското правителство не желае удължаване на процеса по член 50.
Тереза Мей, премиер на Великобритания (20.03.2019 г.): Тази сутрин написах писмо до председателя на Европейския съвет - Доналд Туск, за да го информирам, че Великобритания иска удължаване на процеса по член 50 от Лисабонския договор до 30 юни.
;

Две отхвърлени предложения за сделки и забрана да внесе същата за прегласуване в парламента, принудиха Тереза Мей да помоли за отсрочка по Брекзит. Пред британския парламент тя обясни, че ще използва тези три месеца, за да излезе с предложение, което да се хареса на британските депутати. В противен случай Островът рискуваше да напусне ЕС без сделка.

Лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин обвини Мей, че е довела Великобритания до "национална катастрофа" и че днешното й решение няма да доведе до изход от задънената улица, в която е казусът "Брекзит".

Тереза Мей, премиер на Великобритания (20.03.2019 г.): Винаги съм искала да напуснем на 29 март, но вярвам, че това трябва да стане след като имаме сделка с ЕС.
;

В телефонен разговор председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е предупредил Тереза Мей, че ако излизането стане след 23 май, Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент. Главният преговарящ от европейска страна - Мишел Барние коментира, че отлагането на Брекзит може да има непредвидими последствия за Великобритания, включително втори референдум или предсрочни избори.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Вярвам, че кратко удължаване е възможно, но само при условие, че имаме гаранция, че следващата седмица британският парламент ще одобри сделка за напускането. Умората на всички ни от Брекзит е повече от очевидна, но не можем да се предадем в последния момент.

Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят заплетения казус "Брекзит" утре, когато започва двудневна среща в Брюксел. Дали молбата на Мей ще бъде уважена, зависи от останалите 27 страни, които трябва да вземат единодушно решение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срещата с ГЕРБ: Партия „Воля“ остава в парламента
След срещата с ГЕРБ: Партия „Воля“ остава в парламента
ГЕРБ обещаха на СДС две места в общата листа за евроизборите
ГЕРБ обещаха на СДС две места в общата листа за евроизборите