САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Тилърсън: "Северен поток 2" е заплаха за енергийната сигурност на Европа

САЩ гледат на планирания газопровод "Северен поток 2" между Русия и Германия като на заплаха за енергийната сигурност на Европа, каза днес американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

от БНТ
18:15, 27.01.2018
Чете се за: 01:12 мин.
По света
тилърсън северен поток заплаха енергийната сигурност европа

Полша, Украйна и балтийските държави се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на Европа от руския газ и ще даде на Кремъл милиарди долари допълнителни приходи, с които да финансира още по-голямо нарастване на военната си мощ по границите на Европейския съюз. "Както и Полша, САЩ са против "Северен поток 2", защото смятаме, че той ще подкопае цялостната енергийна сигурност и стабилност в Европа", каза Тилърсън на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович след разговорите им във Варшава. "Нашата опозиция (срещу газопровода) се базира на общите ни стратегически интереси", добави държавният секретар.

Северните европейски страни изразиха своите опасения за сигурността заради тръбата, която ще бъде положена край техните брегове по дъното на Балтийско море. Германия и Австрия обаче са фокусирани повече върху икономическите изгоди от наличието на по-евтин газ и казват, че всяка допълнителна газова инфраструктура може да допринесе за по-висока сигурност на доставките в Европа, отбелязва Ройтерс, позовавайки се на неотдавнашно изявление на германското икономическо министерство.

Агенцията припомня, че и Полша все още задоволява около две трети от консумацията си на газ с внос от Русия. Тя обаче инвестира значителни средства в изграждането на терминал за втечнен природен газ на брега на Балтийско море, като подписа и дългосрочен договор за покупка на втечнен газ от САЩ.

"Ние сме горди, че подкрепяме енергийната диверсификация и сигурността на Полша", Каза Тилърсън днес.

Двамата външни министри се ангажираха също така да засилят отбранителното сътрудничество между Полша и САЩ. Чапутович каза, че Варшава би желала САЩ да засилят военното си присъствие в страната.

"Разполагането на американски войски на наша територия дава на поляците чувство за сигурност и ние сме благодарни за това. Искаме това присъствие да се засили и да стане постоянно", посочи той, цитиран от Асошиейтед прес.

Полско-американското отбранително сътрудничество получи силен тласък миналата година с разполагането на около 5000 американски войници в Полша като част от две отделни мисии - американска и натовска. Тези мисии имат за цел да вдъхнат увереност на съюзниците от източния фланг на НАТО, че алиансът има сериозно намерение да ги защитава от руска агресия.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протест блокира за 5 часа международния път Е-79 на входа на Видин
Протест блокира за 5 часа международния път Е-79 на входа на Видин
Милош Земан печели президентските избори в Чехия
Милош Земан печели президентските избори в Чехия