Традиционни българския ястия от био-продукти очакват ръководителите на 28-те държави членки на Срещата на върха в София тази седмица, въпреки заканата на премиера Бойко Борисов да ги посрещне с храни от хипермаркетите заради двойния стандарт, прилаган от Западна Европа. Освен официален обяд, на 17-ти май за лидерите е подготвена и специална вечеря.
Традиционна българска кухня с модерен привкус. Четиристепенно меню приготвено от 15 шеф готвачи ще опитат европейските лидери. Три вида салати, телешки кюфтенца с различни видове лютеница, гарнирани с чипс от картофи, биволски стек с трюфели.
Борислав Паунов, главен готвач за Срещата на върха: Дълго време търсихме продукти, които да са биосертифицирани и примерно месото да е от добър сорт, плодовете, зеленчуците.
Биволското бонфиле е от ферма в Стара планина. То ще бъде поднесено със сос от български черни и бели трюфели. Акцент към ястието са пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови. Тази вечеря е предизвикателство за Шеф Паунов. Той признава, че с вълнение ще запретне ръкави в кухнята за нея.
;Борислав Паунов, главен готвач за Срещата на върха: Това са все пак хора, които обикалят целия свят и опитват всякакви неща и да ги изненадаме от наша страна трябва да сме се подготвили.
Изненада несъмнено ще бъде десертът - класически ореховки, но атрактивно поднесени - с кисело мляко и рози с мус от сезонни плодове. Над 900 журналисти ще отразяват срещата на върха в София. БНТ ще заснеме всичко важно и любопитно на 17 май с над 20 камери.