НОВИНИ

Традиционни ястия с биопродукти за срещата на върха Западни Балкани - ЕС

Традиционни българския ястия от био-продукти очакват ръководителите на 28-те държави членки на Срещата на върха в София тази седмица, въпреки заканата на премиера Бойко Борисов да ги посрещне с храни от хипермаркетите заради двойния стандарт, прилаган от Западна Европа. Освен официален обяд, на 17-ти май за лидерите е подготвена и специална вечеря.

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:15, 14.05.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Традиционна българска кухня с модерен привкус. Четиристепенно меню приготвено от 15 шеф готвачи ще опитат европейските лидери. Три вида салати, телешки кюфтенца с различни видове лютеница, гарнирани с чипс от картофи, биволски стек с трюфели.

Борислав Паунов, главен готвач за Срещата на върха: Дълго време търсихме продукти, които да са биосертифицирани и примерно месото да е от добър сорт, плодовете, зеленчуците.

Биволското бонфиле е от ферма в Стара планина. То ще бъде поднесено със сос от български черни и бели трюфели. Акцент към ястието са пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови. Тази вечеря е предизвикателство за Шеф Паунов. Той признава, че с вълнение ще запретне ръкави в кухнята за нея.

;
Борислав Паунов, главен готвач за Срещата на върха: Това са все пак хора, които обикалят целия свят и опитват всякакви неща и да ги изненадаме от наша страна трябва да сме се подготвили.

Изненада несъмнено ще бъде десертът - класически ореховки, но атрактивно поднесени - с кисело мляко и рози с мус от сезонни плодове. Над 900 журналисти ще отразяват срещата на върха в София. БНТ ще заснеме всичко важно и любопитно на 17 май с над 20 камери.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЗО призова трансмазнините да бъдат премахнати от храните
СЗО призова трансмазнините да бъдат премахнати от храните
Google ще развива цифровите умения на 15 000 българи
Google ще развива цифровите умения на 15 000 българи