НОВИНИ

​Трета вечер жителите на Асеновград излязоха на протест заради побоя над гребци

Трета поредна вечер жителите на Асеновград излязоха на протест за повече сигурност и справедливи наказания на задържаните за побоя над деца, трениращи гребане станал в понеделник. По-рано днес Районният съд остави в ареста и деветимата жители на ромския квартал "Лозница". Те са обвинени в хулиганство и нанасяне на средни телесни повреди. От прокуратурата съобщиха че ще има и други обвинения.

bnt avatar logo
от БНТ
22:43, 30.06.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

При по-засилено от снощи полицейско присъствие в центъра на Асеновград стотици граждани се събраха на мирен протест. Жандармерия е блокирала подстъпите към ромската махала.

Въпреки че съда остави зад решетките и деветимата задържани хората не се чувстват спокойни.

Йордан Тодоров - баща на пострадалото момче: Донякъде ни успокоява, иначе няма файда от цялата тази работа. Аз се надявам, че тия тримата ще останат за постоянно в ареста докато не излезе решението.
Любомира: Не е нормално мъже на 25 и на 35 да бият 13-годишни деца.
Костадинка Маджарова: Аз смятам, че е добре протестът да е мирен и е хубаво, че има заявена такава гражданска позиция, отдавна трябваше да се случи нещо подобно.

Тази вечер протестиращите смениха маршрута си. За разлика от предните вечери, когато се насочваха към ромската махала. Направиха обиколка из централните улици.

Димитър Манолов: Ние си плащаме данъците ние работим, а в крайна сметка ни бият, затова е този протест тука и така ще продължава всеки ден.

По-рано днес директорът на полицията в Пловдив Атанас Илков обяви, че в ромския квартал вече няма хора без адресна регистрация. Той бе категоричен, че няма упражнено полицейско насилие по време на протестите, но е имало провокатори.

Старши комисар Атанас Илков, директор на ОДМВР-Пловдив: За протеста в неделя се готвим, така че да отреагираме адекватно на обезпечаването на едно такова мероприятие.
Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив: Искрено се надявам на хора трезвомислещи, които да не допуснат провокации и не дай Боже да се стига до екскалация на напрежението.

Протест в Асеновград ще има и утре вечер, както и в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Въоръжен мъж е открил стрелба в болница в Ню Йорк
​Въоръжен мъж е открил стрелба в болница в Ню Йорк
Самолет катастрофира на магистрала близо до летище в Лос Анджелис
Самолет катастрофира на магистрала близо до летище в Лос Анджелис