НОВИНИ

Търговските конфликти се разгарят

Белият дом обяви мита от 25 процента върху вносни стоки от Китай на стойност 50 млрд. долара, свързани с интелектуална собственост и технологии. Вашингтон обеща още мита, ако Пекин вземе ответни мерки. На другия фронт на разгарящата се търговска война страните от ЕС единодушно одобриха вносни мита за американски стоки, в отговор на американските мита върху вноса на стомана и алуминий. Напрежението в световните търговски отношения тласна индексите на Уолстрийт в червената зона.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:34, 15.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света

ЕС ще обложи с вносни мита американски стоки на стойност 2 млрд. и 800 млн. евро - от уиски и дънки, до мотори. Решението е общо, обявиха от Брюксел.

Маргаритис Схинас, говорител на ЕК: Европейската комисия приветства единодушната подкрепа, изразена вчера от страните членки, за предприемане на ответни мерки срещу американските мита за стомана и алуминий. Тази важна стъпка дава възможност да се приеме регламент за прилагането ѝ. Както обявихме, целта е мерките да влязат в сила най-късно до началото на юли.

Това последва катастрофалната среща на Г-7 в Канада. Там е прекрачена граница в поведението към традиционни партньори, ако съдим от думи на Жан-Клод Юнкер, казани в реч пред парламента на Бавария.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Миналата седмица Тръмп ми каза "Жан-Клод, ти си брутален убиец". За пръв път Люксембург става такава заплаха за Съединените щати. Мисля, че го каза като комплимент, но не съм сигурен. Не можем да оставим без отговор американските мита. Не съм настроен войнствено, но не приемам някой отвън да диктува какво да правим в Европа. Това е независим континент и много хора са се сражавали за това.

Нараства и разривът с Пекин, след като днес Вашингтон обяви списък от китайски стоки с 800 продуктови категории, върху които се налагат 25% мита. Аргументът е "нечестни търговски практики". Китай незабавно обяви, че ще наложи митнически мерки със същия мащаб и сила. Докато нещата ескалират, шефът на МВФ отправи предупреждение.

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ: В т. нар. търговска война с реципрочно увеличаване на мита, няма победител. Има губещи от двете страни.

Според Лагард се очакват сериозни последици за световната икономика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов иска подробен разчет за отпуснатите пари за здраве и социална политика
Борисов иска подробен разчет за отпуснатите пари за здраве и социална политика
Процедурна хватка на БСП прекрати предварително днешното заседание на парламента
Процедурна хватка на БСП прекрати предварително днешното заседание на парламента