НОВИНИ

Три са критичните участъци по българо-турската граница

Екип на "По света и у нас" е по границата с Турция, за да види на място увеличен ли е миграционният наплив към България, да се запознае със свидетелските разкази на местните хора и да ни разкаже дали има проблеми. През последното денонощие са задържани над 12 чужденци, които са влезли незаконно в страната показват данните. Вижте повече подробности в преките включвания на Александър Марков!

Александър Марков
от Александър Марков
18:19, 18.08.2016 (обновена)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Увеличаване на миграционния натиск през август спрямо юли. За периода 1 - 15 август са били задържани и арестувани 255 чужди граждани, граждани на трети страни, които са успели да влязат на територията на страната. През първите две седмици на юли са били арестувани 117 души. За една година обаче има спад от 56% на опитите да се влезе в България, отчитат от "Гранична полиция".

За 1 - 15 август 2016 г. българските гранични полицаи са отблъснали 2247 чужди граждани, които са се опитали да влязат в България, но не са успели да го направят, а за същия период на 2015 г. са били отблъснати 5204 души. Месеците август и септември са критични по отношение на миграционния натиск. Това показва опитът от 2014 и 2015 г., когато се опитаха да влязат в България, минавайки през Одрин.

Най-критичният участък по българо-турската граница си остава зоната на отговорност на ГПУ-Малко Търново. Тази зона се разтяга на 140 км и в нейния участък влиза поречието на река Резовска, където в момента все още се изгражда преградното съоръжение. 200 са опитите за незаконно преминаване през последните 24 часа през границата. Критичните участъци са 3 - три села разположени, близо до границата - Маточина, Щит и Сладун, където теренът е по-равнинен и хълмовете са по-лесни за преминаване. Според местните жители, мигрантите лесно преминават границата със стълби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ретроспективна изложба на Димитър Стерев
Ретроспективна изложба на Димитър Стерев
​Местят ли САЩ ядрени оръжия в Румъния?
​Местят ли САЩ ядрени оръжия в Румъния?