НОВИНИ

Трима носители на наградата "Джон Атанасов"

По традиция и тази година президентът Росен Плевнелиев връчи престижните награди на името на американския физик и математик с български корени Джон Атанасов. Те са насочени към млади изследователи в областта на информационните технологии. За първи път тази година престижната награда се поделя от трима кандидати.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:20, 04.10.2016
12423
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Елица Кьосева, Зорница Козарева и Веселин Райчев са тазгодишните носители на наградата Джон Атанасов. И тримата работят в чужбина, където успешно развиват потенциала си в научната сфера.

;


Д-р Зорница Козарева, носител на наградата "Джон Атанасов": Наградата "Джон Атанасов" е най-голямото отличие за един български учен. За мен тя ще бъде символ на многогодишния труд, който положих, за да построя системи, които разбират хората и можем да разговаряме с тях.
;
Д-р Елица Кьосева, носител на наградата "Джон Атанасов": Аз съм много щастлива, че има награди, които забелязват и оценяват и работата на българите в чужбина, но, разбира се, ние всички сме българи, носим българското в себе си и образованието на много от нас е започнало също в България.
;

Тази година събитието се проведе не в Гербовата зала на Президентството, а в София Тех Парк - преди години бившите военни казарми, а днес сграда, изпълнена със съдържание и визия, в която светът на информационните технологии се развива изключително бързо и благоприятно. По думите на Росен Плевнелиев последните награди "Джон Атанасов" в неговия мандат са гордост, защото тази година е една от най-силните, с най-впечатляващите кандидати и като брой, и като постижения. Според журито наградите "Джон Атанасов" са инициатива, която се разширява и доизгражда с всяка следваща година, като по този начин се строи мост към бъдещето и към българите извън границите на държавата ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще подаваме ли декларации за доходи на починалите?
Ще подаваме ли декларации за доходи на починалите?
Безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври
Безплатни прегледи за рак на гърдата през октомври