НОВИНИ

Цацаров поиска имунитетите на шестима депутати​, трима се отказаха доброволно

Трима от шестимата депутати заявиха, че доброволно ще се откажат от имунитета си, които бяха поискани от главния прокурор. Това са депутатите от БСП и от ГЕРБ. Лидерът на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова каза, че цялата парламентарна група застава зад депутатите и смята, че са невинни и посочи, че това са ярки "остриета" на БСП.Вижте прякото включване на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:14, 08.11.2018 (обновена)
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати: на Георги Михайлов и Елена Йончева от БСП, на Борис Кърчев от ГЕРБ и на заместник-председател на парламента Веселин Марешки и съпартийците му от Воля Кръстина Таскова и Пламен Христов.

Прокуратурата иска да разследва проф. Георги Михайлов от "БСП за България" за умишлена безстопанственост. Като директор на Специализираната болница по хематология от 2015 до 2017 година, според държавното обвинение, той е сключил поредица от договори, които са довели до повече от 24 милиона лева задължения на лечебното задължение.

За финансови престъпления се иска и имунитета на Елена Йончева от "БСП за България". Прокуратурата е заподозряла Йончева за пране на пари, присвоени от фалиралата КТБ и легализиране чрез една офшорна компания и две търговски дружества регистрирани у нас. Тя заяви, че обвиненията срещу нея са абсурдни.

Депутатът от управляващата партия ГЕРБ Борис Кърчев ще бъде разследван за укриване на данъци в особено големи размери, според прокуратурата той не е платил на хазната над 32 000 лева с ДДС, като за това е използвал документи с невярно съдържание.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов вече са обвиняеми в изнудване, но прокуратурата е събрала данни и за други престъпления по това разследване. Сега има ново искане - за сговаряне за извършване на престъпления с цел имотна облага. Става дума за заплахи към собственици на аптеки. Марешки заяви, че ще обмислят дали ще се откажат от имунитетите си този път.

;
Борис Кърчев, ПГ на ГЕРБ: Щастлив съм, че наистина ще дам имунитета си, никога не съм се крил зад този имунитет, целта е наистина да се изчисти името ми, защото тази кампания срещу мен е от повече от година и половина. От местни структури на БСП в града, в Казанлък,така или иначе към момента, в който съм прехвърлял фирми, те са нямали задължения, за което имам документи.
Проф. Георги Михайлов, ПГ на "БСП за България": Съгласен съм да бъде снет моя имунитет, доброволно го давам. Не смятам, че съм извършил някакви закононарушения. Аз заварих болнициата, като изпълнителен директор , с 25 милиона задължения и по времето на управление на екипа, който ръководех, тя намали своите задължения. Така че се чувствам напълно спокоен. Нека разследването да продължи, нека да завърши, смятам, че всички неясноти ще бъдат изчистени.
Елена Йончева ,ПГ на "БСП за България": Ще си дам имунитета и се надявам делото бързо да влезе в съда, за да се види на какво е подложен, на какви репресии е подложен един депутат, на каква схема на сплашване е подложен един български депутат.
Веселин Марешки - ПГ на ПП " Воля": Това е втора серия на първото, сменили са члена, по който сме си дали имунитета, предния път и сега искат по друг член да си го свалим отново.

БНТ: В този случай ще го свалите ли ?

Веселин Марешки - ПГ на ПП " Воля": Ще помислим, да ги видим кои са тези, дали става дума за обвинения за изнудване и за обвинения за това, че искаме двама изверги да бъдат изхвърлени от правителството.

БНТ: Определяте това като политически натиск?

Веселин Марешки - ПГ на ПП " Воля": Не виждаме друг вариант, защото това нещо вече колко време се мотае, защо точно днеска се случва?

По-рано тази сутрин парламентът успя да събере кворум от втори опит. От ГЕРБ обвиниха левицата, че не са се регистрирали отново в пленарна зала, въпреки че предстоеше разглеждане тяхно предложение в Закона за концесиите. Отляво отново се обявиха против даването на концесия на летище София и заявиха, че ще се опитат да сезират Върховния административен съд по казуса. Също така ще поискат среща с президента Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До час ще е ясен водещият кандидат на ЕНП за евроизборите
До час ще е ясен водещият кандидат на ЕНП за евроизборите
Експерти: Предложението за въвеждане на системата бонус-малус е необмислено
Експерти: Предложението за въвеждане на системата "бонус-малус" е необмислено