Тромави процедури спъват инвеститорския интерес

Заради тромавите процедури у нас инвеститори се отказват да работят в България. Причината са трудностите, с които се сблъскват при издаването разрешително за строеж. Според тях процедурите са изключително тежки и се получава голямо забавяне на проекта.

от Юлиана Шопова
07:05, 02.10.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

През последната година инвеститорите у нас се оплакват, че процедурата по издаване на разрешително за строеж е изключително бавна. От това те губят време и средства.

Галина Максимова - представител на фирма: Това са свързани най-вече с тромавата администрация, административната тежест, която съществува. Така че много инвеститори бягат именно затова и това до голяма степен спира инвестициите в София, но и в страната.

В Бургас през тази година са издадени по-малко разрешения за строеж на жилищни сгради, но не заради тромавата система за издаване на разрешителни, а защото има по-голям интерес за строеж на производствени, складови и офис сгради.

Веселина Илиева - главен архитект на Община Бургас: Аз мога да кажа, че в нашата община сроковете се спазват максимално. За съжаление има процедури, които са разписани от закона и които няма как да бъдат съкратени, колкото и ние да имаме желание това да се случи.

В момента по Черноморието се търсят много жилища. Голяма част от руските граждани желаят да притежават имот у нас.

Мариса Костадинова - брокер: Харесва им тук. Има хора, които повече от десет години живеят, никой от тях не се оплаква от климата, това е много важно. Знаете, идват от големи градове с голямо напрежение, особено пенсионерите.

При търсене на имот на пазара хората се сблъскват с много фалшиви обяви от страна на брокерите, но и това ще се премахне, защото много скоро ще бъде създаден регистър на лоялните фирми.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Асен Балтов: Лекарските екипи са претоварени
Проф. Асен Балтов: Лекарските екипи са претоварени
Откриват академичната година в Софийския университет
Откриват академичната година в Софийския университет