НОВИНИ

Ремонтират 150-годишна църква в Две могили с пари от сватбено тържество

Двойка български емигранти, родени в Две могили, дариха парите, събрани на сватбата си, за ремонт на 150-годишната църква в града. През лятото двамата се венчали в храма, а гостите на тържеството били помолени да се включат в набирането на средствата. Вижте още в рубриката на БНТ2 „Търси доброто“.

bnt avatar logo
от Виолета Никифорова
19:48, 01.10.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Георги и Таня напуснали България преди 10 години. Той по професия е лекар, тя също е намерила своята реализация отвъд Океана. Това лято те се върнали, за да направят сватбеното си тържество със своите роднини в Две могили.

отец Драгомир: Носталгично може би, тъй като са кръщавани в този храм. И двамата са местни... След като приключи еуфорията, на другия ден дойдоха в храма, донесоха 2000 лева.

С помощта на други местни жители бързо била намерена строителна бригада и в момента вече е започнал ремонт на фасадата на църквата, казва отец Драгомир.

отец Драгомир: Най-належащо е да измажем лицето на храма, да подновим самите надписи - храм „Света Троица”. И камбанарията е в ужасно олющен вид... Надяваме се всички жители, като видят това нещо - да бъдат доволни и да могат да ни помогнат вече във втория етап – да събираме пари и да почнем да я боядисваме отстрани.“

Църквата вече има и други дарители – благодарение на тях е подменено осветлението и то вече спестява електроенергия. Отец Драгомир казва, че най-важното е да се върне доверието на хората, че дареното от тях е използвано по предназначение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гласуване и сблъсъци в Барселона
Гласуване и сблъсъци в Барселона
Граждани сменят адресната си регистрация заради разширяването на зелената зона
Граждани сменят адресната си регистрация заради разширяването на зелената зона