НОВИНИ

Троянският манастир се готви за празника Успение Богородично утре

Патриарх Неофит ще оглави празничната Света литургия в Троянския манастир утре, на Успение Богородично. Преди два часа започна и празничното вечерно богослужение в манастира. Какво послание отправи днес патриархът, кои са останалите църковни прояви и има ли вече вярващи в двора на Светата обител.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
20:44, 14.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

За разлика то предходните години, днес миряните, които идват в троянската обител „Успение Богородично“, са в пъти повече. Основното послание на Патриарха в днешния ден беше да се уповаваме на Божията майка - нашата небесна закрилница и царица в Небесното царство.

Една съпътстваща инициатива - „спаси икона“ - днес беше приютена в Троянския манастир. Това е инициатива, започнала на Великден за една седмица. Целта ѝ е да се даде шанс стари икони да бъдат купени и със средствата да се помогне на болно дете. Инициативата ще продължи и утре, а вече четири са подпомогнатите деца.

Патриарх Неофит отправи послание да се уповаваме на Божията майка, особено в дните, когато майки изоставят децата си.

+ Неофит, Патриарх български: За пример в това отношение е Света Богородица, която прие на ръцете си, в обятията си сина Божий - Господа Иисуса Христа и го гледа до състоянието на мъж, съвършен. Света Богородице, помагай на нашите деца и на нашите родители да ги изгледат достойно!

Утре сутрин в „Денят започва“ ще ви направим съпричастни с богослужението по случай Успение на Св. Богородица.

Успението бележи края на земния път на Божията майка, което е свързано с чудото на слизането на Господ Иисус Христос, който заедно с ангели „слезе, за да я вземе“, след нейното заспиване. Според библейското предание малко преди това тя помолила да се срещне с апостолите, за им даде сила да продължат мисията си с думите „Аз винаги ще бъда до вас“.

За това вярващите отправят молитвите си пред Св. Богородица тук пред иконата ѝ „Труеручица“, която е излекувала стотици миряни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събор на хърцоите се проведе в Кацелово
Събор на хърцоите се проведе в Кацелово
БСП: Не се налага сериозен ремонт на „Цанков камък“
БСП: Не се налага сериозен ремонт на „Цанков камък“