НОВИНИ

Прокуратурата атакува заповедта на екоминистъра Нено Димов за зона „Калиакра“

В съобщение до медиите се казва, че тя е базирана на погрешни данни и не обяснява защо се забранява земеделието. В сутрешния блок на БНТ министър Димов допусна, че в работата по картиране може да има грешки и дори, че работа на терен изобщо не е извършвана.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:13, 14.08.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Неверни данни стоят в основата на забраната за стопанска дейност в части от защитена зона „Комплекс Калиакра“. Това става ясно от протест на Върховната административна прокуратура срещу разпореждането. То беше издадено от българското екоминистерство след решение на Съда на Европейския съюз и предизвика протести от страна на местните жители. След като вчера отново се срещна с тях и обиколи района министърът на екологията Нено Димов се съгласи, че може да има грешки при картирането.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Вчера ме заведоха на място да ми покажат едно гробище, което според кмета на Каварна влиза в рамките на зоните. Естествено, че това е допусната грешка, не може действащо гробище да бъде част от НАТУРА 2000.
;

Прокурорската проверка е изяснила, че при изграждането на мрежата „НАТУРА 2000“ през 2007 г. е обявена по-голяма от реалната площ с понто-сарматски степи. Прокуратурата поддържа и забраната за строителство, с мотива, че то изменя трайно субстанцията или начина на ползване на земята. Съмнително е и че при картирането, границите на защитената зона нелогично следват границите на кадастъра. Сега целта е да бъде коригиран плана за управление, което да предшества ново картиране догодина.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Предполагам, че ще отнеме месеци, тъй като това е сериозна зона. Там се ходи с джи пи ес да се мери точка по точка. Предполагам, че ще отнеме месеци и имайки предвид, че ни предстои зима, а самата процедура не е толкова лесна, очаквам да започне пролетта на следващата година като най-ранна възможна дата.
;

Скандалът избухна, след като България беше осъдена от съда на Европейския съюз, защото е допуснала в защитените територии да бъдат изградени ветропаркове, голфигрище и други обекти. Тогава Нено Димов обясни, че те няма да бъдат премахнати, защото това би струвало скъпо на данъкоплатците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
70 години от разделянето на Индия и Пакистан
70 години от разделянето на Индия и Пакистан
Избраха изпълнителите на мащабния ремонт на улиците в Русе
Избраха изпълнителите на мащабния ремонт на улиците в Русе