Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Нено Димов: Казусът "Калиакра" ще е като модел за решаването и на други проблеми

Решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната. За изготвянето на взаимно приемливи промени в плана за управление на зоната, която попада в "Натура 2000", но в същото време осигурява препитание на много местни хора ще бъдат привлечени и международни учени. Това увери в сутрешният блок на БНТ "Денят започва" министърът на околната среда и водите Нено Димов, който гостува в специалното ни изнесено студио от Варна.

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 14.08.2017
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Нено Димов посочи конкретните срокове, които са свързани с очертаването на зоните. До средата на тази седмица работните групи на министерството ще изпратят становищата си, а през следващата седмица на място ще дойдат екипите на държавната администрация. В момента има временна заповед, която забранява определен тип дейности, особено в сферата на строителството. За да няма забавяне, срещите между държавните институции, местната власт и хората от региона ще бъдат ежеседмични.

Нено Димов - министър на околната среда и водите: Очаквам да започне пролетта на следващата година като най-ранна възможна дата, но това ни дава време до тогава върху плана да видим коя е базата, на която стъпваме и кои са безспорните неща, за да действаме. Освен картирането трябва да се определи кои са защитените зони. 34,4% от територията на цялата държава попадат по някакъв начин в "Натура", ако на другите места картирането е било извършено по същия начин без теренни работи и е вероятно да има такива проблеми и на други места.Но първото винаги е най-сложно. Ако тук намерим добро решение, това ще ни помогне да намерим решение.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Арестуваният в Слънчев бряг диджей Станчо ще търси правата си в съда​
​Арестуваният в Слънчев бряг диджей Станчо ще търси правата си в съда​
Петима души са пострадали при взрив на газ в Лисабон
Петима души са пострадали при взрив на газ в Лисабон