НОВИНИ

Търсене на решение за казуса "Калиакра"

Заповедта за ограничаване на земеделието и строителството в Калиакра ще продължи да действа, докато не бъде взето ново решение. Това стана ясно след проведената днес спешна среща при премиера Бойко Борисов. На нея присъстваха всички замесени в казуса. Вицепремиерът Валери Симеонов определи ситуацията като кошмар от филма "Птиците" на Хичкок.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:02, 08.08.2017
Чете се за: 02:02 мин.
У нас

Не се постигна никакво съгласие по темата. На днешната среща стана ясно, че хората се възмущават не толкова от заповедта на Нено Димов, колкото от липсата на информация. От това се оплакаха и кметовете на засегнатите общини - Калиакра, Шабла и Балчик. Кметът на Шабла дори каза, че не знае какво да прави относно процеса по приемането на плана за управление на защитената зона.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна разкритикува градоначалниците и ги прати да обясняват на засегнатите земеделци - нива по нива, бостан по бостан за какво точно става дума.

Бойко Борисов, министър-председател на България: За мен не е безразлично когато трима кмета и представители на различните организации, да се направят, че този проблем го няма и жандармерията със сила трябва да въвежда учените от БАН, за да започне общественото обсъждане. Имаме сега да решим заповедта как да изглежда, за да е приемлива, защото заповед трябва да има, в противен случай решението знаете какво е по 20 хиляди евро на ден. Разчитам на кметовете, че повече такива неща няма да има, идват говорят, приказвате, спорите, ходите на нивата, връщате се, нанасяте, да тежък процес, но другият е неприемлив, защото той е силов и не носи никакъв резултат.

Екоминистърът от своя страна им е изпратил допълнителна информация. Ето какво каза и премиерът и вицепремиерът Валери Симеонов:

Валери Симеонов, вицепремиер: Вижда се, че не е трябвало чак толкова да се бърза, а е трябвало една по мащабна кампания за информиране на обществото. Когато се стигне до обществено обсъждане, хората да знаят какво ще обсъждат, а не да се получава така прибързано със сблъсъци, с неверна информация, с провокирана реакция от слухове а не от факти.


;

Казусът Калиакра е на повече от десет години. В момента там тече процес по приемане на план за управление на защитената зона. България е осъдена от съда на Европейския съюз защото е разрешила да бъдат изградени в местността ветропаркове, голфигрище и други обекти.

Една от препоръките на съда е те да бъдат разрушени или да бъде взето друго решение. Именно затова екоминистърът Нено Димов издава заповед за ограничаване на земеделието и строителството в така наречените понто-сарматски степи. Това предизвика почти веднага протести на местното население. От самият план пък се оплакаха рибари. Нека чуем какво каза председателят на асоциацията на рибарите.

Йордан Господинов, Асоциацията на производителите на рибни продукти: Има една неяснота какво следва от разчертаването на тези големи зони. Ние се базираме на картата и на настоящия план, който трябваше да бъде разгледан, в който е записано, че ще се забранят дейности по стопански риболов. Извинявайте, но ние имаме 22 предприятия по морето. В плановете за управление не може да бъде просто записано забранено траленето, това означава, че спираме да риболовстваме, защото другият вид риболов е с въдичка или с харпун, цаца с харпун не се лови нали.
;

Кога ще бъде приет планът за управление също не е ясно. Търси се баланс на различните интереси. На въпрос на По света и у нас Нено Димов обясни, че не се предвижда разрушаване на изградените вече ветропаркове и голф игрище, защото това би било скъпо за данъкоплатците. Ето какво обясни министър Димов.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Балансът трябва да бъде от една страна между интересите на околната среда и нейното опазване, от друга страна местното развитие, браншовите организации, собствениците на земи. Когато имаме единно решение, аз ще отида и ще го защитя в Брюксел, но докато нямаме единно решение или максимално консенсусно решение ще считам, че план за управление не е приет, защото този план за управление не може да дебалансира, в която и да е било посока.

Ако България не вземе никакви мерки за защита на териториите около Калиакра, ни грози санкция от 1 милион и половина и глоба по 20 хиляди евро дневно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Кресна искат алтернативен път на АМ „Струма в дефилето
Жители на Кресна искат алтернативен път на АМ „Струма" в дефилето
НПО-тата разделени относно промените в Закона за опазване на околната среда
НПО-тата разделени относно промените в Закона за опазване на околната среда