НОВИНИ

Ангелкова: Проблемите около Калиакра няма да навредят на туризма там

Според министъра на туризма Николина Ангелкова проблемите около защитена зона „Комплекс Калиакра“ няма да се отразят на туризма в региона и решение ще бъде намерено, заяви тя пред журналисти в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак, където присъства на откриването на първия Международен пленер по ковано желязо.

bnt avatar logo
от БТА
22:00, 07.08.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас
ангелкова проблемите около калиакра навредят туризма

По думите ѝ най-важното е заедно с ЕК да се намери баланса, така че да бъдат защитени интересите както на местните хора, които са абсолютно прави, така и да се изпълни решението на Съда на Европейския съюз, което е окончателно.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Вярвам, че в този режим на диалог няма да има отражение върху туризма. Важно е това, което премиерът Борисов и министър Димов правят, защото, за съжаление, бомбата изгърмя в нашия кабинет. От 2006 г. по време на правителството на Станишев са направени тези разрешения в разрез с изискванията на ЕК. В момента ние, за съжаление, се борим с последствия, които не сме могли към онзи момент да предвидим, нито да влияем върху тях.
;

Министърът заяви още, че е поела ангажимент Троян да намери място в културно-историческите маршрути, които са разработени, и предстои да бъдат надградени. Към момента са осем и пресичат около 70 общини и над 150 обекта. Предстои да се разработят и така наречените балнео- и СПА маршрути.

По думите ѝ около 11 процента от туристите избират само културно-историческия туризъм за цел на своето посещение.

Николина Ангелкова, министър на туризма:Нашата амбиция е той да бъде част от основните ни продукти. Затова и направихме тези културно-исторически дестинации. Една от тях е „Морските крепости на България“ и откакто я рекламираме виждаме около 40 до 50 процента ръст на посещенията на обектите, които са включени в тази дестинация“.

Тя добави, че балнеотуризмът обхваща около 9 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лунно затъмнение
Лунно затъмнение
Нов бомбен взрив в Лахор, Пакистан
Нов бомбен взрив в Лахор, Пакистан