НОВИНИ

Диалогът по казуса "Калиакра" продължава

Експерт, участвал в изготвянето на оценките за определянето на зоните от "Натура 2000", е категоричен, че за ревизия на територии, влезли в европейската екологична мрежа и дума не може да става. Те са определени по европейски стандарти. От министерството увериха, че се полагат усилия за намиране на оптимален компромис за защита на природата, в интерес на хората. Продължава диалогът с комисаря по околна среда, морско дело и рибарство.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
17:43, 09.08.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Недоволството на хората в района на Калиакра постави отново въпросът как и по какви критерии са изготвени зоните от "Натура 2000".

доц. д-р Росен Цонев - преподавател в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски": Аргументите, с които се предлагат едни зони, едни територии за защитени зони от мрежата "Натура 2000" са само и единствено научни.

Според европейските норми, страната ни е била задължена да създаде европейската мрежа още в предприсъединителнителните разговори с Евросъюза.

доц. д-р Росен Цонев: Директивата за местообитанията и директивата за птиците са приложени един списък с природни местообитания, включително и понтос арматските степи и един списък с животни и растения, чиито местообитания се опазват.
Валери Симеонов - вицепремиер: Тези степи представляват, представете си дерета, крайпътни канавки нищо, което да създаде впечатлението, че е истинска степ. Ами едни пустеещи хендеци, както се казва, гергере ли както по тамошно им казват, които никога не са използвани, но сега тези места са възпрепятствани, защото част от тях са вече изкупени, някъде са направени големи градини, всичко това трябва да се ликвидира.

Оказва се обаче, че тези земи са обследвани по строги правила, наложени от Европа. На терен са попълвани стандартни формуляри изготвени от Научния център на ЕК, които след това са били одобрени от биогеографски семинар - това е висшият европейски форум за зоните от "Натура 2000". В него участват учени, неправителствени организации, представители на екоминистерствата на европейските държави. За България и Румъния оценяването е било през 2008 година. Сега практически нова ревизия не може да се изисква, категорични са учените.

доц. д-р Росен Цонев: Ревизия е направена, тя е направена от европейските институции и от техните научни органи.

Вицепремиерът Валери Симеонов смята, че заповедта на министър Нено Димов за ограничаване на строителството и земеделието в района е начин за решаване на проблема, но трябва да се търсят компесаторни механизми за собствениците.

Валери Симеонов - вицепремиер: Ние вече сме осъдени и до края на септември могат да ни нашибат едни санкции, които просто свят да ни се завие. Значи трябва държавата със съдействието на общините, да разчитаме на разбиране от съответните кметове, да намери начин да компенсира тези хора, чиито терени, чиито парцели попадат в зоната, която е забранена за всичко.

Разговорите между всички заинтересовани страни по казуса продължават. А държавата търси начини, с които да се избегнат финансови санкции от Европейския съд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападението срещу френски военни е терористичен акт
Нападението срещу френски военни е терористичен акт
В Пловдив започва проект в помощ на възрастните хора
В Пловдив започва проект в помощ на възрастните хора