НОВИНИ

​Прокуратурата иска отмяна на заповедта на министър Димов за "Калиакра"

Прокуратурата иска отмяна на заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов за установяване на защитена зона "Калиакра", с която се определят защитените Понто-Сарматски степи. Организираната проверка е установила, че при изграждането на "НАТУРА 2000" през 2007 г. е обявена по-голяма площ, заета от Понто-Сарматски степи, а на практика тя е била по-малка.

bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 14.08.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

По рано пред БНТ министър Нено Димов каза, че решаването на казуса "Калиакра" ще послужи като модел за решаването на подобни казуси и в останалата част от страната. За изготвянето на взаимно приемливи промени в плана за управление на зоната, която попада в "НАТУРА 2000", но в същото време осигурява препитание на много местни хора ще бъдат привлечени и международни учени.

Димов посочи конкретните срокове, които са свързани с очертаването на зоните. До средата на тази седмица работните групи на министерството ще изпратят становищата си, а през следващата седмица на място ще дойдат екипите на Държавната администрация. В момента има временна заповед, която забранява определен тип дейности, особено в сферата на строителството. За да няма забавяне срещите между държавните институции, местната власт и хората от региона ще бъдат ежеседмични.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Очаквам да започне пролетта на следващата година като най-ранна възможна дата, но това ни дава време до тогава върху плана да видим коя е базата, на която стъпваме и кои са безспорните неща, за да действаме. Освен картирането трябва да се определи кои са защитените зони. 34,4 % от територията на цялата държава попадат по някакъв начин в Натура, ако на другите места картирането е било извършено по същия начин без теренни работи и е вероятно да има такива проблеми и на други места. Но първото винаги е най-сложно. Ако тук намерим добро решение, това ще ни помогне да намерим решение
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още издирват шведката, пътувала с частна подводница
Все още издирват шведката, пътувала с частна подводница
Изграждането на тол системата ще струва около 200 милиона лева
Изграждането на тол системата ще струва около 200 милиона лева