НОВИНИ

Tрудно начало за мегапроцеса КТБ

Очаквано - трудно начало за мегапроцеса КТБ. Заради нередовно призоваване на мажоритарния собственик на банката и основен подсъдим - Цветан Василев - специализираният съд не даде ход на делото. Василев ще бъде съден, най-вероятно задочно, като ръководител на организирана престъпна група, източила над 2 и половина милиарда лева от КТБ. Заедно с него са подсъдими още 17 души - висши служители на БНБ и КТБ, одитори, счетоводители и касиери.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:03, 13.12.2017
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

През ноември е изпратена съдебна поръчка до Сърбия за призоваване на Василев, на която още няма отговор. Освен това мажоритарният собственик на КТБ, който се знае къде е - е търсен на адреса в София, в затворите и арестите, в базите данни на гранична полиция, мобилните оператори и НОИ. А от МВР са уведомили, че издирването му продължава.

Въпреки че досъдебното производство се водеше в отсъствието на мажоритарния собственик на КТБ и вече 3 години няма решение от сръбския съд по искането за екстрадиция, съдът трябва да положи отново усилия да го призове редовно за процеса и да му връчи обвинителния акт, преди да прецени дали делото да започне задочно.

Цветан Василев ще бъде съден като ръководител на престъпната група с 14 члена, която според обвинението е присвоила над 2,5 млрд. лв. и е изнесла други 206 млн. от трезора. Трима бивши високопоставени служители на БНБ са подведени под отговорност за липса на контрол. Бившият подуправител на Централната банка Цветан Гунев заяви, че надзорът е осъществяван по правилата и коментира направеното преди време от прокуратурата сравнение - на делото КТБ - с кацане на луната.

Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ: Те са изобретатели във всяко отношение включително по отношение двигатели с вътрешно горене.

БНТ: Като няма проблеми с надзора, защо има фалирала банка?

Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ: Питайте тези, които извършиха погрома.

БНТ: Кои са те?

Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ: Всеки случай не са тези, които са тука.

Иван Гешев - ръководител на специализираната прокуратура: Дали виновните са в залата, единствено компетентен е да реши българският съд.

Делото влезе в съда след 3 години разследване. Обвинителният акт е от рекордните над 10 000 страници. В него прокуратурата определя "Моделът КТБ" като най-голямата стопанска и обществена "финансова измама" в най-новата ни история.

Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев: Има едни хора, които са забогатели за последните няколко години 500 пъти, включително благодарение и на КТБ. Тях никой не ги проверява, защото държавата е тяхна. Делян Пеевски визирам.
Иван Гешев - ръководител на специализираната прокуратура: За г-н Пеевски няма доказателства в този предмет на разследване, че е извършил престъпление, затова го няма в обвинителния акт. Освен г-н Пеевски, ги няма и Обама и Путин. Сигурен съм, че тези доказателства, с които разполагаме ще дадат отговор на всички въпроси, които се задават в обществото, затова интересът на прокуратурата е да тръгне наказателното производство.

Съдът ще направи втори опит да даде ход на делото на 23 януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Израелски анализатор прогнозира възобновяване на преговорите
​Израелски анализатор прогнозира възобновяване на преговорите
75% от домакинствата в Благоевград се отопляват на твърдо гориво
75% от домакинствата в Благоевград се отопляват на твърдо гориво